Nakon 10 sati naporne sjednice Gradskog vijeća Zadra, vijećnicima je jučer servirana točka o uklanjanju spomenika na Muraju, posvećenog osnivanju prve partijske ćelije u Zadru.

Takva tema, koja nije trebala biti predmet odluke Gradskog vijeća, izazvala je žuč kod ujedinjenih oporbenih vijećnika koji su iskoristili priliku da HDZ-ovoj većini kažu kako su svi oni rođeni i odrasli pod tom zvijezdom i da se ne treba sramiti prošlosti, a niti povijesti. Međutim, gradonačelnik Branko Dukić, koji nam je kao gradski vijećnik jednom pričao o tome da je u Jugoslaviji živio ispod "zvona" koja ga je štitila od tadašnjih filmova, glazbe i zvijezde, ne želi vidjeti taj spomenik za Dan grada, kada se otvara šetnica na Muraju.

Erol Gaši naglasio je kako su stožernom generalu Janku Bobetku posthumno dali nagradu za životno djelo, a on je bio antifašist, čemu svjedoči i njegova fotografija u partizanskoj odori, koju je SDP-ov vijećnik pokazao prilikom rasprave na sjednici. Istinabog da su se mogli sjetiti zahvale dok je Bobetko bio živ, a ne ga ubaciti u kategoriju Zadrana koji žive i djeluju izvan Zadra.

- Na prvoj točki dodjeljujemo nagradu Janku Bobetku, a onda se 20-ak točaka kasnije obračunavamo s tim istim Bobetkom. U Zadru, kao gradu starom tri tisuće godina, postoje brojne povijesne arhitekture, a ova vlast uporno želi izbrisati jedan dio povijesti iako se i sami zaklinju na antifašizam, poručio je Gaši kojem spomenik na Muraju predstavlja ješku koja se baca javnosti kako bi se odvratila pozornost od niza loših odluka koje se donose u nikad izazovnijim vremenima.

Šutljivu HDZ-ovu većinu vijećnik Mladen Malta podsjetio je kako su oni tada i pjevali i spavali pod zvijezdom. Kao najveća zvijezda jučerašnje sjednice, vijećnik povratnik Ante Rubeša je, među ostalim, podsjetio predsjednika Gradskog vijeća Zvonimira Vrančića kako je pokrio sve režime. HDZ-ova gradska vlasta skidala je sliku Gotovine, a sada skida komunistički spomenik s Muraja. Iako je već dobio opomenu od potpredsjednika GV-a Bruna Milina, predsjednik Vrančić mu je rekao kako neće reagirati na njegove provokacije. Neću ti dati opomenu, a neću te niti izbaciti, obećao je stoički Vrančić.

Rubeša, Kristijan Kotlar i Antonio Baus izašli su vani jer nisu htjeli niti glasati o tome što je zagovarao gradonačelnik Dukić. Njemu je Rubeša uz pozdrav "smrt fašizmu, sloboda narodu" poručio neka on kao gradonačelnik preuzme odgovornost koju je želio svaliti na vijećnike. HDZ-ova većina podigla je ruke da se ukloni spomenik za kojeg nitko od njih godinama nije ni znao da postoji.