Na sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća po žurnom je postupku poslan prijedlog Odluke o premještanju spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a u Zadru na Muraju. zadarski antifašisti predvođeni predsjednikom Miljenkom Letinićem prije mjesec dana bili su kod gradonačelnika Branka Dukića, tražeći od njega da se obilježje ne premješta, jer govori o počecima antifašističkog otpora na ovom području. Kako je Dukić to rezolutno odbijao, antifašisti su od njega tražili da tu temu onda uvrsti na sjednicu Gradskog vijeća, pa neka se o njoj barem formalno raspravlja, kad je već unaprijed određeno što će s njime biti. Dukić je na sastanku pristao na to, ali je sve do danas taj prijedlog bio tajan.

U dokumentu upućenom na Gradsko vijeće stoji da je gradonačelnik Grada Zadra podnio Zahtjev za premještanje spomen obilježja posvećenog osnivanju prve ćelije KPJ-a u Zadru, uvažavajući rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. S obzirom na sadržaj teksta na spomen obilježju, navodi se u prijedlogu, razvidno je kako je ono postavljeno u čast osnivanja ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru, totalitarističkog režima koji je osuđen od cjelokupnog demokratskog svijeta i koji je obilježen masovnim kršenjima ljudskih prava.

- Treba podsjetiti na Deklaraciju Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj u kojoj se navodi kako su totalitaristički komunistički režimi bez iznimke obilježili masovna kršenja ljudskih prava. Također, Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijela je 2006. godine Rezoluciju 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka (režima), a 1996. godine Rezoluciju 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava.  Neprimjereno je i neprihvatljivo na prostoru zadarske spomeničke baštine najviše vrijednosti, ujedno javnoj površini, koja je namijenjena suvremenom promicanju kulture i života grada, iskazivati počast jednom totalitarističkom sustavu, naveo je u svom zahtjevu Dukić.

Prema službenom očitovanju Ministarstva kulture i medija RH, Konzervatorskog odjela u Zadru, navedeno obilježje nije zaštićeno kao kulturno dobro te nije upisano u Registar. U istom očitovanju navodi se mišljenje kako predmetno spomen obilježje „treba zaštititi kao simbol određenih povijesnih događaja bilo da se radi o sadašnjoj lokaciji ili primjerenom alternativnom mjestu jer je ujedno i autorsko djelo akademskog kipara", stoji u prijedlogu odluke.

Iako je inicijativa Dukićeva, a odluku donosi Gradsko vijeće na prijedlog predsjednika Zvonimira Vrančića, zanimljivo je ime vijećnice koja ju svojim potpisom formalno upućuje na odlučivanje te donosi pozitivno mišljenje o njemu: riječ je o predsjednici Odbora za odgoj, obrazovanje, kulturu i šport, SDP-ovoj Ireni Dragić, jednoj od najglasnijih kritičarki negiranja antifašizma.