Nakon privođenja pa puštanja županijskog vijećnika Marka Pupića Bakrača zbog navodnih prijetnji zadarskom županu Božidaru Longinu putem Facebook profila oglasio se bivši saborski zastupnik i sveučilišni profesor Marko Vučetić. Vučetić kaže da svatko tko je prijetio treba odgovarati, ali je upitno spada li pod to tekst "Političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu s psećim nadimkom sprema se kineski ražanj".

- Ne mislim ništa dobro o govoru, kod nas toliko često prisutnom kod političara, koji umjesto da služi u svrhu kritičke prosudbu nečijeg javnog djelovanja, radije prosuđuje nečiju osobu. To je degradacija javnog diskursa i nepoštivanje sugovornika kao čovjeka.

Nedvojbeno je da političari nisu osjetljiva bića. Preuzimanjem političke dužnosti, pristaje se i na pojačanu kritiku, osobito od strane političkih oponenata, čak i u vlastitim redovima. No, političari su, vrlo često, bića koja ne pronose vrijednosti, nego manipuliraju s vrijednostima kako bi pokazali vlastitu konstruiranu ranjivost i tako izazvali simpatije birača. Institucije, u demokratskim državama, služe građanima i štite ih od političkih manipulacija, dok kod nedemokratskih država služe političkoj manipulaciji i propagandi.

No, ako je moguće privesti županijskog vijećnika zbog ove poruke, razložno bi bilo očekivati da će istražna tijela i tijela progona - zbog puno eksplicitnijih i neprimjerenijih poruka koje premijer i predsjednik danima upućuju jedan drugome - reagirati vodeći se istim principom kao u slučaju Marka Pupića Bakrača. U demokraciji su svi građani (zato što su građani) jednaki pred zakonom, dok u režimu (nema građana, ali ima bogova i volova) vrijedi ona poznata - "Nije dopušteno volovima ono što je dopušteno bogovima", zaključuje Vučetić.