Koncesija ZIPO-u u Gaženici i prodaja udjela u Cestama Zadarske županije bile su glavne točke prijepora oporbenih vijećnika Rudolfa Dvorskog (MODES) i Marka Pupića Bakrača (Akcija mladih) sa županom Longinom na današnjem Aktualnom satu Županijske skupštine. Dvorski je rekao da je suglasnost Hrvatskim cestama za raspolaganje 10-postotnim udjelom u Cestama Zadarske županije protuzakonita, jer je ugovorom iz 2003. predviđeno da će se udjel vratiti županiji ako HC ne bude njime raspolagao. U traženju suglasnosti HC su navele da će spomenuti udjel vrijedan 2 milijuna kuna prodati.

- Vijećnike HDZ-a može biti sram jer kradu, lažu i manipuliraju hrvatskim građanima o čijim se novcima radi. Ovo nije samo pitanje Zadarske županije nego cijele Hrvatske, pod krinkom zakona rade se svakakve vrste kriminala. Zato pitam župana kada će prodati 35 posto udjela koji je županiji preostao, pitao je Dvorski.

- Bilo vi dobro kada bi neki razlikovali dionice i udjele. Zadarska županija ima predstavnika u CZŽ koji je dobro upućen u problematiku, a mogu dodati i kako je Zadarska županija posljednja koji ima udjel u vlasništvu u svojim cestama, rekao je Longin.

Što se tiče koncesije za putničku luku u Gaženici, Longin i Dvorski rekli su kako je prihod od koncesije smiješan kada se uzme u obzir da je 2019. godina bila rekordna po svim turističkim i putničkim pokazateljima.

- To je projekt u koji je Republika Hrvatska uložila dvije milijarde kuna i za koji je samo u prošloj godini otplatila 131 milijun kuna glavnice, dok mi od koncesije dobivamo 1,8 milijuna kuna. Ako je istina što kažu da se u kafiću koji tamo radi dnevno uprihodi i do 50 tisuća kuna, ispada da taj kafić zaradi više nego cijeli ZIPO. Ako je tako loše pitam se kad će Turci otići iz Gaženice i što će Lučka uprava napraviti ako toga dođe? S obzirom na to da još nema ništa ni od komunalnog doprinosa za najavljeni Saragov hotel, za koji nisam siguran da će se ikada graditi, recite mi kada će se od obećanih 1.000 radnika u luci zaposliti barem 100, pitao je župana Dvorski.

Župan Longin Dvorskom je odgovorio da on o ovoj temi i dalje - „lupeta".

- Kad ste kratko sjedili u županiji „mrknuli" ste u jednom trenutku studiju o Gaženici, ali to je bio projekt Nikole Bašića, a izgrađena je luka po potpuno drugačijem konceptu i kreditu, pa vjerojatno iz nje vučete pitanja. Nikada ne govorimo o luci, nego o 2.500 kvadrata koje je dobio na korištenje i poslu koji je dobio. Koncesionara u luci imamo preko 50, možete dobiti pisanim putem, a i svi su taksativno navedeni na stranici. Onaj tko vam piše pitanja, može vam napisati i analizu, odgovorio mu je Longin.