Hrvatski sabor je 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa. Ovaj dan se sutra, po prvi put obilježava diljem Hrvatske, pa tako i u Zadru. Obilježavanje se odvija pod sloganom "Kad sigurno voziš, sigurno stižeš", koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Ovim povodom policijski službenici prometne policije i policijski službenici za prevenciju Policijske uprave zadarske od 8 do 14 sati bit će na Poluotoku (ulaz kod mosta) u Zadru te građanima dijeliti letke, savjetovati ih i upozoravati na tzv. četiri glavne ubojice u prometu. To su: vožnja pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje i nevezanje sigurnosnim pojasom. Građani će moći potpisati i prisegu da će poštovati prometnu kulturu, a bit će im uručen i prigodan bedž sa sloganom kampanje.

Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa bit će provedeno i u dvije zadarske srednje škole s učenicima četvrtih razreda, kojima će kao budućim vozačima na primjeren način biti skrenuta pozornost na važnost poštivanja prometnih pravila i sigurnosti u prometu. Učenicima će također biti podijeljen prigodan promidžbeni materijal.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno strada više od 15.000 osoba, od kojih oko 2 % smrtno strada, oko 18 % ih zadobije teške, a oko 79 % lakše ozljede. Prometne nesreće su ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

- Pozivamo građane da se pridruže obilježavanju prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa gdje će moći neposredno razgovarati s policijskim službenicima, potpisati prisegu kojom će doprinijeti većoj sigurnosti prometa na cestama jer "Kad sigurno voziš, sigurno stižeš", ističu iz PU zadarske.