Stol štrajkaša u studentskoj menzi u Zadru napunio se u nedjelju slatkišima.

- Napravljena je jedna sindikalna studentska akcija. Studenti su zamoljeni da se izjasne o podršci. Dobili su od nas dva bombona, jedan za sebe, a drugi da stave na stol ako nas podržavaju. Ako ne, rekli smo im da pojedu oba. Mislim da nitko nije pojeo oba. To je jedna malo javnija demonstracija onoga što znamo da postoji, a to je tiha podrška studenata. Studenti i sindikat našli su način da pokažu da su solidarno skupa, poručio je predsjednik štrajkaškog odbora Tomislav Kiš.

Podsjetimo, 15-ak djetnika Agencije za studentski standard prosvjeduje kako bi se u Kolektivni ugovor uvrstili vrijednost i broj bodova, odnosno mogućnost pregovora o plaći.

- Očekujem da će ova akcija donijeti dodatan pritisak prema Upravi da popusti pred štrajkašim zahtjevima koji su ionako u pravilu vrlo benigni i samo principijalni. Mladost zadarskog Sveučilišta stala je iza poštenih i pravih principa i hvala im na tome, poručio je Kiš.

Dosad je štrajk jednoglasno podržao Odbor za studentski standard Studentskog zbora, a u srijedu je sazvana Skupština na kojoj će se raspravljati o podršci cijelog Zbora.


View on YouTube

Prosvjednike podržala i gradska vijećnica SDP-a

Podrška radnicama i radnicima studentske menze u Zadru izrazila je i SDP-ova gradska vijećnica Danijela Vukoša.

Velida, Beti, Dušanka, Tina, Tanja, Giovana, Nel, Ivanka, Mara, Jadranka, Vesna, Sanda, Rosa, Danijela i Sanja,

pokazale ste da možete podnijeti sveali nepravdu i omalovažavanje ne. Ovim štrajkom ste dokazale da se morate same izboriti za svoja prava jer, na žalost, nitko drugi to neće učiniti umjesto vas. Vi se borite i zahtijevate samo ono što su radnici i radnice izborili/izborile prije 120 godina i za ono što vam Država svojim propisima danas, 2020. godine garantira - pravo na kolektivno pregovaranje. Samo to. Ovim štrajkom ste vi, kuharice, pomoćne kuharice, servirke na traci pokazale hrabrost ne dopustivši rektorici Dijani Vican, prof. dr. sc. da odlučuje o vašim pravima kao da ne postojite. Iako vas bole leđa, pokazale ste da imate kičmu.

Poništavajući vaša prava, rektorica Vican je pokazala da ste za nju nevidljive. I jeste, jer joj zidovi Sveučilišta zaklanjaju pogled. Pokazala je da je za nju nevidljiv i nepotreban sindikat, isti onaj čija je bila istaknuta članica od 1991.do 2000.godine. Zašto je rektorica Vican bila skoro 10 godina u sindikatu ako ne zna da kolektivno pregovaranje proizlazi iz Zakona o radu?

U debelim pravilnicima i statutima Sveučilišta sigurno piše da ono treba biti širitelj progresivnih ideja i zaštitnik jednakosti među ljudima. Međutim, svojim stavom o pravu na kolektivno pregovaranje, rektorica Vican vodi Sveučilište unatrag. Vi ste pokazale da su sindikalno udruživanje i radnička solidarnost jedini put u borbi za naša prava", stoji u poruci Danijele Vukoša.