Ustavnom sudu RH obratio se G.K. koji se od 28. lipnja nalazi u istražnom zatvoru u Zadru. Tada je uhićen zbog niza krađa u Vodicama, a sudovi su ga na temelju ranijeg dosjea zadržali iza rešetaka do pravomoćnosti presude.

Naime, dosad je čak 31 put osuđivan za razna imovinska kaznena djela, ali i krivotvorenja novca, krivotvorenja isprave, prijetnje i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Niti ranija kazna od 9 godina i 6 mjeseci zatvora nije ga zaustavila u daljnjim pohodima, što je Općinski sud, a potom u Županijski sud u Zadru uvidio kao opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor produljen je i zbog opasnosti od bijega.

- Okrivljenik često mijenja mjesto boravišta bez prijave nadležnim tijelima, a ovo kako bi izbjegao uhićenje zbog ranijih kaznenih djela, jer su za njim raspisane tjeralice od strane PP Osijek, PP Vinkovci, PP Slavonski Brod i PP Poreč, a ujedno je na području mjesne nadležnosti ovog suda protiv njega dana podignuta i jedna optužnica zbog istovrsnog kaznenog djela. Sve navedene okolnosti upućuju na opasnost od bijega okrivljenika, jer se isti krije na različitim lokacijama koje učestalo mijenja, pa bi time onemogućio svoje sudjelovanje u ovom kaznenom postupku, navodi se u rješenju suda koji je okrivljenika ocijenio kao teškog specijalnog recividista kojemu je činjenje kaznenih djela način života i jedini izvor sredstava za život.

No on, među ostalim, smatra da je utvrđenjem suda da često mijenja boravišta bez prijave nadležnim tijela kako bi izbjegao uhićenja došlo do povrede slobode kretanja i biranja boravišta, dok u odnosu na iteracijsku opasnost navodi da je zanemaren njegov navod da od 2016. godine nije osuđen ni za jedno kazneno djelo.

Nakon analize predmeta Ustavni sud zaključio je da su zadarski sudovi u svakom pogledu donijeli ispravan zaključak te je odbio ustavnu tužbu zatvorenika iz Zadra.