Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede zatekli hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu, izvijestili su iz PU zadarske.

Jučer oko 15.30 sati u Vrsima policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Mercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak, a kojom prilikom je u vozilu pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili trpovi, vrsta morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih trpova. Također je utvrđeno da ne posjeduje potrebite dozvole (povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da je trpove iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea), čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu, a vezano za članak 1. Pravilnika o lovostaju trpova te prekršaj obavljanja gospodarskog ribolova bez važeće povlastice iz Uredbe Vijeća (EZ).

Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna. Sveukupna šteta dakle iznosi oko 40 tisuća kuna.

Tijekom nadzora oduzeti su morski organizmi i ronilačka oprema, a s obzirom da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni o čemu je sastavljena službena zabilješka. Oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak.

Riječ je o unosnom ilegalnom biznisu jer kilogram trpa na tržištu može doseći i cijenu od 500 dolara. Naime, ova vrsta, poznata i kao morski krastavac, smatra se delikatesom u stranim kuhinjama, posebice azijskoj, a koristi se i u izradi medicinskih preparata.