Zavod za javno zdravstvo danas je dobio 40 posto od 15 tisuća naručenog cjepiva protiv gripe, za kojim je ove sezone, prema informaciji glavnog epidemiologa dr. Alana Medića, velika potražnja.

- Lani je potrošeno 13 tisuća doza, a ove godine je bio interes za čak 20 tisuća doza. Za sada smo osigurali 15 tisuća doza, a ja sam se izborio za dodatne količine cjepiva koje u Hrvatsku stižu krajem studenog, istaknuo je dr. Medić.

Prve doze bit će podijeljene domovima za starije osobe, svim bolnicama na zadarskom području, rubnim ambulantama na otocima i na udaljenim mjestima te pedijatrima, a što ostane bit će rapoređeno po gradskim ambulantama, doznajemo od dr. Medića koji se osobno već 22 godine cijepi.

Cjepivo se može kupiti po ljekarnama koje su ga već dobile ili će ga dobiti ovih dana. Prve količine koje smo dobili, a to je sve na kapaljke su prodane onima koji su ga rezervirali, što očito neće biti dostatno, doznajemo u jednoj od zadarskih apoteka. Ali tko će ih cijepiti? Jedna zadarska liječnica obiteljske medicije izjavila je kako ona neće svoje pacijente cijepiti cjepivom za koje ne zna gdje je kupljeno i poručila da neka oni s tim cjepivom idu se cijepiti u Zavod za javno zdravstvo. Srećom da drugi liječnici ne misle da građani kupuju cjepivo na pijaci, s dozom ironije komentirala je magistra farmacije iz Ljekarne Zadar.

Zavod za javno zdravstvo, prema riječima dr. Medića, ove godine neće građane cijepiti za cijenu cjepiva i usluge, jer će sebi ostaviti minimalnu količinu doza za svoje potrebe. Cjepivo koje je naručeno preko Zavoda za javno zdravstvo je besplatno, ističe dr. Medić.

Gripa se još nije pojavila kod nas, a nije ni u Europi, pa nije ni moguće izolirati virus gripe da bi se znalo hoće li biti sezona A ili B tipa gripa. Naravno da je sva ta ludnica s cjepivom, koje je traženo i na svjetskom tržištu, isključivo zbog koronavirusa.

Građani ne bi htjeli dobiti jedan i drugi virus, osobito stariji koji su i kod gripe rizična populacija. Pojačana epidemiološka zaštita od korone istodobno bi mogla utjecati i na manje oboljelih od gripe, teza je zadarskog epidemiologa za koju tek treba čekati potvrdu.

Ona će biti moguća i kroz novu vrstu testova, koji bi također u zavod trebali stići krajem ovog mjeseca. Iz jednog brisa moći će se utvrditi je li u pitanju virus gripe A ili B ili koronavirus, takozvani "tri u jedan".

Podsjećamo na statistički podatak prema kojem je prošla sezona gripe u Hrvatskoj završila u travnju s evidencijom od 23 tisuće oboljelih sa simptomima gripe.