Opća bolnica Zadar još nije zaprimila potrebnu dokumentaciju po natječaju koji objavljuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, takav smo odgovor zamjenika ravnatelja dr. Edija Karuca dobili 7. listopada, a nakon što je 29. rujna na stranici HZZO-a objavljen rezultat natječaja.

On je za cijelu Hrvatsku proveden u 10 dana, od prijave do objave imena onih koji su primljeni na pripravnički staž ili rad u zdravstvenim ustanovama bez specijalizacije a pod mentorstvom.

Bio problem u administraciji ili sporosti pošte, u svakom slučaju mladi liječnici gube vrijeme čakajući da ih se pozove kako bi započeli s radom.

Do tada smo iz tablica izvukli podatke prema kojima je samo jedan liječnik prijavljen na pripravništvo u zadarskoj bolnici. To znači da će obilaziti sve odjele i tako najbolje vidjeti što mu odgovara za izbor specijalizacije. Njegova plaća će biti 4 tisuće kuna, dok će njegove kolege s istom diplomom za rad pod mentorstvom imati znatno veću plaću idućih godinu dana.

Čak 9 liječnika, od kojih nisu svi sa zadarskog poručja, odobreni su za rad u bolnici pod mentorstvom. Oni su do sada radili na Hitnom bolničkom prijemu, a gdje će biti raspoređeni, zamjenik ravnatelja nam nije iznio taj plan na naš upit. Nema sumnje da će neki od njih imati "vatreno krštenje" na COVID odjelima.

Zavod za javno zdravstvo nije bio interesantan mladim liječnicima. U toj ustanovi ostala su nepopunjena četiri mjesta koja su im bila odobrena od strane HZZO-a.

Istim natječajem, Dom zdravlja u Zadru dobio je troje malih liječnika za rad pod nadzorom. Prema podrijetlu svih troje je sa zadarskog područja, a među njima je mlada liječnica s najvećim prosjekom ocjena od 4.9. koje donosi uz praksu s Medicinskog fakulteta.