Objave na društvenim mrežama ovih su dana pobudile sumnju građana u učinkovitu organizaciju testiranja na koronavirus u Zadru. Prema navodima iz jedne od njih, neki su građani dobili poziv da su pozitivni, iako se nikad nisu ni testirali. S takvim je objavama upoznat i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

- Prije mjesec dana obratio mi se poznanik s screenshotom objave koju je našao na društvenim mrežama. To je ozbiljna stvar, među ostalim iz razloga što svi kontakti zaraženih osoba idu u samoizolaciju. Kako bi provjerili informaciju, pokušali smo doći do tih osoba, međutim nitko nam se nikada nije javio. Naravno, ovim putem pozivam građane da nam se jave ako su doživjeli takvu situaciju, jamčimo im diskreciju. Potražit ćemo odgovornu osobu koja je slučajno "zabrljala" u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije, ako takva uopće postoji. Naime, zatražili smo očitovanje i voditelj dr. Alan Medić mi je rekao kako se to nije moglo dogoditi jer se podaci unose u platformu. Stoga smatram da ta objava na društvenim mrežama nije istinita, rekao nam je Vicković.

Ne bi bio prvi put da se društvenim mrežama šire dezinformacije, no mi smo pak iz prve ruke svjedočili situaciji u kojoj medicinsko osoblje pacijente prije testiranja nije pitalo za identifikacijski dokument. "Mogao je to napraviti bilo tko umjesto mene", iskustvo je jedne od 40-ak osoba naručenih u isto vrijeme na jednoj od zadarskih lokacija predviđenih za testiranje na COVID-19. 

- 90% toga ide preko e-uputnica, pa već imaju podatke, ali po sebi znam da traže datum rođenja. Ja sam prije testiranja pokazao osobnu i zdravstvenu iskaznicu, prenio nam je drugačije iskustvo Vicković koji je prebolio koronu.

Temu organizacije testiranja htjeli smo dalje problematizirati kroz pitanja dr. Mediću, no on je danima bio nedostupan za razgovor.