Policijski službenici Policijske uprave zadarske u razdoblju od 18. rujna do 4. listopada, osobito u dane vikenda, proveli su nadzor prometa u području škola i obrazovnih ustanove, te preventivno - represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, izvijestili su iz PU zadarske.

S ciljem sprječavanja neprihvatljivih ponašanja mladih koja dovode do višestruko štetnih posljedica, policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim inspektoratom nadziru noćne izlaske maloljetnika, konzumaciju sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, duhanski proizvodi, droge i sl.), kao i prodaju duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osoba ali i narušavanja javnog reda i mira, oštećenja javne i privatne imovine, kršenje prometnih propisa te kockanje i druga protupravna sudjelovanja u igrama na sreću.

U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u razdoblju od 18. rujna na području grada Zadra zatečene su dvije osobe mlađe od 16 godina koji su predani roditeljima.

U svezi prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedna osoba u dobi od 16 godina zatečena je u konzumaciji alkoholnog pića u ugostiteljskom objektu. Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta slijedi optužni prijedlog po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13. prekršajno je sankcioniran jedan maloljetnik.

U tom razdoblju provedeno je kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom u dobi od 17 godina, kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Tijekom kriminalističkog istraživanja kod njega je pronađeno 19 pojedinačnih PVC paketića u kojima se nalazilo oko 54,2 grama marihuane te digitalna vaga za precizno mjerenje, koji su mu oduzeti. Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Troje mlađih punoljetnika je zatečeno bez osobne iskaznice te stoga prekršajno sankcionirano u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.

Također je na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno pet maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina kako kupuju duhanske proizvode. Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnosi se obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

- Policija će i u narednom vremenu na području cijele Policijske uprave zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). Ukoliko prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo) dovoljno je pozvati broj 192 ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu [email protected], anonimno se može dojaviti i putem aplikacije „E-policija".