Uvertira pred veliki prosvjed ispred zgrade DORH-a i USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu  bila je današnja tiskovna konferencija udruge Vir bez podjela ispred Trgovačkog suda u Zadru. Predsjednik Frane Vučetić pred novinarima je pročitao priopćenje udruge koje prenosimo: 

- Ovo je zgrada u kojoj stoluju institucije kojima je važnija kontrola štete lokalnih šerifa i poruke njihovih političkih zaštitnika nego zakoni RH. Najzorniji primjer za ovu tvrdnju je i to da već dvije i pol godine nema kaznenog sudskog epiloga za teroristički čin blokade virskog mosta. S druge strane, za neke se ima vremena kući donositi uplatnice za obične prometne prekršaje. Isto tako neki se ne moraju odazivati na sudske pozive. U isto vrijeme, mi prikupljamo informacije, dokaze, radimo posao i policije i DORH-a i USKOK-a, šaljemo kaznene prijave, organiziramo tiskovne konferencije, prosvjede, a mnogi se i dalje prave gluhi i slijepi. Primjerice, kada prijavimo devastaciju obalnog pojasa, to nadležnim institucijama nije zanimljivo. Ako se, ne daj Bože, usudimo tražiti konkretne odgovore, iste ne dobivamo već budemo podvrgnuti institucionalnom reketu zajedno sa našim obiteljima.

Kao da to nije dosta, pa onda oni kojima je posao spriječiti nezakonite radnje, kriminalce potiču na krivotvorenje službene dokumentacije s krivotvorenim pečatima ili ju sami krivotvore u cilju ometanja istrage i zaštite kriminala. 

Koliko se neki u nadležnim institucijama trude diskreditirati one koji argumentirano prozivaju i prijavljuju prekršitelje zakone, ilustrira i činjenica kako su upravo neki od nas bili predmetom policijske represije pa su nam na temelju fingiranih prijava vršili pretrese kuća u potrazi za fantomskim oružjem. DORH se, u to nema više nikakve sumnje, pokazao neučinkovitim kada je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela s otoka Vira.

Predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru, čekaju godinama na bilo kakvo postupanje. Nerijetko DORH lopticu odgovonosti prebacuje na USKOK, no na kraju besplodnog loptanja, nikakvih konkretnih rezultata nema. Strankama u postupku onemogućuje se uvid u spis po okončanju izvida, USKOK ne podiže optužnice, ne reagira se na krivotvorenje dokumentacije suprotne strane i sve to rezultira činjenicom da višestruki počinitelji kaznenih djela na Viru ostaju nekažnjeni i nastavljaju kršiti zakone. 

Danas smo ovdje donijeli i požurnicu kojom tražimo od DORH-a da konačno izvuku iz ladica čak šest predmeta koji već dulje vrijeme skupljaju prašinu. Želimo vjerovati da DORH, USKOK i ostale nadležne institucije doista žele biti servis građanima, a ne da svojim nečinjenjem štite organizirani kriminal, stoji u priopćenju u kojem se ne imenuju višestruki prekršitelji kaznenih djela, ali iz Udruge smatraju da su javnosti vrlo dobro poznati. 

Dan samog prosvjeda ovisi o potrebnim odobrenjima, no najavljen je za drugu polovicu listopada o čemu će se mediji i građani obavijestiti pisanim putem. Članovi "Vira bez podjela" prvenstveno očekuju podršku građana i mještana otoka Vira. 

- U Zagrebu živi jako velik broj vikendaša, možemo slobodno reći i Virana, koji već desetke godine tamo imaju vikendicu. Koliko će nas krenuti prema Zagrebu, ovisi o epidemiološkim mjerama i nadležnim Stožerima, zaključio je Vučetić na konferenciji na kojoj su bili prisutni još i oporbeni vijećnici Jadranka Okreša, Igor Vučetić i Željka Crnjak.