Županijski sud u Zagrebu odbio je žalbu optuženog Splićanina s prebivalištem u Švedskoj, koji je prije desetak godina prijetio tadašnjem župniku pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru Petru Jovanoviću, te mu potvrdio uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora.

Kako je navedeno u presudi Općinskog suda u Zadru prošle godine, on je sa svog mobilnog telefona sa švedskim brojem nazvao fiksni telefon crkve sv. Ilije u Zadru te dvaput zaprijetio Jovanoviću. Prvi put to je bilo riječima "Gdje si Srbine, četniče, što ti radiš u ovoj državi, gubi se ili ću te srediti", a drugi put "Nemoj slučajno da dođeš na popodnevnu misu u 17 sati jer ću doći i ubiti te". Za svaku od tih prijetnji izrečena je kazna od po četiri mjeseca zatvora, koja je pretvorena u jedinstvenu kaznu od sedam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako ne ponovi slično djelo u roku od dvije godine.

Optuženikov odvjetnik Fran Olujić žalio se zbog "bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o kazni i zbog odluke o troškovima kaznenog postupka", s prijedlogom da se pobijana presuda preinači na način da se optuženik oslobodi optužbe ili da se presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Dušanka Zastavniković Duplančić presudila je međutim kako su navodi oštećenog Petra Jovanovića o okolnostima inkriminiranih događaja uvjerljivi te kako su upućene riječi bile ozbiljne, jasne i određene u smislu prijetnji smrću, u kojima je naglašeno da je Jovanović „četnik", što znači da su djela počinjena iz mržnje zbog vjeroispovijesti i nacionalnog porijekla. Zbog toga je prvostupanjski sud u Zadru, presudila je, opravdano za ova kaznena djela proglasio Splićanina krivim.

Jovanović je inače poznat po tome što je u sedamdesetima robijao s čelnicima MASPOK-a - Tuđmanom, Mesićem, Veselicom - jer je skinuo srp i čekić postavljen na kapiju hrama u Lišanima Tinjskim 1972. godine. Od 2014. godini je u mirovini.