Park prirode Vransko jezero i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivša Savjetodavna služba) pozivaju sve zainteresirane maslinare s područja Parka prirode i okolice na besplatna predavanja u petak, 16.10.2020. od 9 sati u novom Informativnom centru Biograd, Trg hrvatskih velikana 20, Biograd n/M (kod zgrade MUP-a, nasuprot autobusnog kolodvora).

Predavanjima će se obuhvatiti dvije vrlo aktualne teme - klimatske promjene i njihov utjecaj na maslinarstvo Zadarske županije, koju će maslinarima predstaviti viši stručni savjetnik Zvonimir Vlatković, dok će o zaštiti masline s posebnim osvrtom na paunovo oko govoriti viši stručni savjetnik Ivan Šimičević.

Česti klimatski ekstremi, bilo da su posljedica niskih ili visokih temperatura, tuča, led, suša, prekomjerne oborine i sl., mogu nanijeti velike štete maslinama. U današnjem poluintenzivnom i intenzivnom uzgoju maslina na mnogo toga možemo utjecati, od izbora položaja za sadnju, pripreme terena, adekvatnog odabira razmaka sadnje kod podizanja maslinika, navodnjavanja i slično, međutim na klimatske uvjete - nežive čimbenike u koje spadaju toplina, oborine i svjetlo, čovjek ne može utjecati u velikoj mjeri, ali može ublažiti štetne posljedice od klimatskih promjena, kao npr. u suši može osigurati navodnjavanje, pomoći kod oplodnje primjenom mikroelementa bora, smanjiti štetan utjecaj visokih temperatura uz primjenu fizioloških biostimulatora te koristeći druge agrotehničke mjere. Cilj edukacije je informirati maslinare i potaknuti ih na pravovremenu prilagodbu klimatskim promjenama, kao i adekvatnu zaštitu maslina, kako bi se omogućio daljnji razvoj maslinarstva i kontinuirana proizvodnja ekstra djevičanskih maslinovih ulja, čak i u klimatski izazovnim uvjetima.

Zbog ograničenog broja sudionika, prijave za predavanja je potrebno obavezno izvršiti najkasnije do 15.10.2020. do 12 h na e-mail: [email protected] ili telefon 023/383-181. Sve sudionike molimo da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te ponesu masku i vlastitu kemijsku olovku.