Da se u zadarskoj bolnici nisu vršile dijagnostičke pretraga tijekom prvog vala korona epidemije, kada je gotovo sve bilo zatvoreno i da su mnogi liječnici brojali sate praznog hoda, nesporna je činjenica.

Nije se radilo, pa se nisu ni fakturirali uobičajani računi HZZO-u tijekom ožujka i travnja, što će naravno ostaviti traga u poslovanju zadarske bolnice koja je praktički primala novac za trošak tzv. hladnog pogona, uglavnom plaće djelatnika.

I onda se dogodio fenomen na zadarskoj Internoj koja obuhvaća kardiologiju, gastroenterologiju, nefrologiju, pulmologiju, dermatologiju, intenzivnu... Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza (nešto manje), napravili su više pregleda negoli tijekom ista tri mjeseca 2019. godine. Dokaz tome je 1,5 milijun kuna više koje su fakturirali za izvršene usluge nego za isto razdoblje prošle godine. Pročelnik Interne službe, dr. Dario Nakić razlog tom povećanom kapacitetu rada nalazi u racionalnijoj organizaciji posla.

I dok su se ionako duge liste čekanja u korona krizi povećavale, kod njih su svedene na najviše dva mjeseca.

- Termini nam ne propadaju. Mi sami zovemo pacijente nakon što napravimo raspored za liječnike za idući mjesec, navodi dr. Nakić. Umjesto upisa kontrole na kontrolu, što povećava vremenski period lista čekanja, ako je u pitanju kontrola koju je liječnik Interne službe naručio za šest mjeseci, onda pacijent dobiva termin dva mjeseca ranije. Iznimka je na Internoj pretraga koronarografije, za koju se čeka četiri mjeseca.