I dok se u zadarskoj bolnici kao i Zavodu za javno zdravstvo kupuju brzi i pouzdani testovi na koronavirus, Zadranke moraju čekati godinu i pol dana na UZV pregled dojki. Od raka dojke se umire, a na njegovo liječenje naše siromašno zdravstvo troši velike novce.

Sada se, međutim, pokazalo da je virus korone ubojitiji i sve je usmjereno na zaštitu građana i zdravlje nacije. Ali ima i gorih virusa koji je jednoj našoj sugrađanki, umirovljenoj nastavnici, prouzročio - herpes zoster. Bolnu upalu koja izbija na kožu nije riješila već mjesec i pol dana, a nakon godinu i pol dana konačno je došla na red za UZV dojke. I što će napraviti kada se sanira upalno područje herpesa? Otići će, rekla nam je, privatno na taj preventivni pregled.

Novi termin u Bolnici opet bi dobila za godinu i nešto. Zašto je to tako? Zato što na Odjelu za radiologiju ime tek 14 inženjera, doktora i tehničara koji opslužuju sve zdravstvene usluge u bolnici.

- Dnevno se može napraviti tek 16 do 20 ultrazvučnih pregleda dojki u zadarskoj bolnici, doznajemo od šefa radiologije dr. Damira Kasapa koji je u tome ima najviše iskustva. Za njega je problem što taj pregled ne rade u domovima zdravlja u Zadarskoj županiji čime bi se rasteretili bolnički kapaciteti.

To što ga rade ginekolozi kao dodatni pregled ili što kod nekih od njih gostuju onkolozi iz drugih gradova, ukazuje na zapuštenost u odnosu na tu dijagnostičku pretragu koju su ranije u bolnici radili specijalisti onkologije. Oni se danas, koliko nam je poznato, bave liječenjem oboljelih od karcinoma.

Uzalud se ponavlja "Mjesec ružičaste vrpce" u listopadu povodom kojeg Liga za borbu protiv raka ukazuje na važnost ranog otkrivanja raka dojki, a da pri tom nisu ukazali na problem zbog kojeg je mnogim ženama gotovo nemoguće na vrijeme obaviti taj pregled.

"Dok čekam na UZV dojke u zadarskoj bolnici, ja sam mogla tri puta umrijeti od karcinoma", rekla nam je gospođa čija situacija je bila povod pitanja zašto je tome tako. I zašto je korona naglo dobila prednost u odnosu na sve onkološke bolesti od kojih se, kao što statistički podaci kažu, daleko više umire nakon te teške bolesti.

UZV dojke za razliku od mamografije nije prepoznat u nacionalnom preventivnom programu javnog zdravstava. I dok se u zadarskoj bolnici za mamografski pregled čeka dva mjeseca, preko Zavoda za javno zdravstvo može se dobiti termin za 15 dana. Tu je, prema riječima dr. Kasapa, napravljeno postignuće jer se karcinom dojke s 18, hvata već na 11 milimetara.