U Kneževoj palači održana je konferencija projekta POKRET - „Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada".

Voditeljica projekta POKRET, Elma Filipović Majica te Josip Milić, voditelj odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Grada Zadra, predstavili su projekt i aktivnosti koje su provedene u proteklom periodu u sklopu projekta. 

Nikolina Kučina, terenska koordinatorica projekta POKRET, zahvalila je na izvrsnoj suradnji svim partnerima, koja je za rezultat polučila sklapanje ugovora s 20 gerontodomaćica. One pružaju potrebnu pomoć starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Dobile su mogućnost i dodatnog certificiranog obrazovanja za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Njih 15 ih se odlučilo za zanimanje gerontodomaćice, tri za zanimanje krojačice, a dvije za slastičarku.

Jedna od krajnjih korisnica projekta, Ika Ikić Gulan, na konferenciji projekta POKRET iznijela je svoja dosadašnja iskustva u radu. 

- Pet starijih osoba o kojima ja brinem i koje svakodnevno obilazim, najprije saslušam. Zajedno se nasmijemo i onda obavim sve što im treba. Odem u ljekarnu, trgovinu, poštu ... Nerijetko smo mi, gerontodomaćice, jedine koje posjećuju ove stare i nemoćne osobe. Ovo je divno iskustvo, a za raditi ovaj posao, moraš imati sluha za starije! Nadam se da ćemo nastaviti ovu priču i dalje, istaknula je Ikić Gulan.

Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije pozdravio je projektne partnere i podsjetio ih na poteškoće prilikom pokretanja projekta. Zaključio je kako danas, zahvaljujući svim dionicima, POKRET ide naprijed odličnim koracima.

Projekt je započeo s provedbom 22. veljače 2019. godine i traje 30 mjeseci. Trenutno se projektne aktivnosti nalaze na polovici provedbe i pravo je vrijeme da se javnosti predstave aktivnosti koje su napravljene do danas, kao i one koje predstoje u narednim mjesecima. Nositelj projekta POKRET je Zadarska županija, dok su projektni partneri Grad Zadar, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Centar za socijalnu skrb Zadar i Područni ured Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje. 

Cilj ovog projekta je pridonijeti jačanju kompetencija i tržišne konkurentnosti za 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja kroz uspostavu usluge skrbi o 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju kroz period od 24 mjeseca na području Zadarske županije.

Ukupna vrijednost projekta POKRET je veća od 4 milijuna i 200 tisuća kuna. 85% stiže iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15% iz proračuna RH.