Na Radiju 057 gostovao je Ive Surić, voditelj odjela za provedbu programa i projekata ZADRA NOVA-e, ujedno i voditelj projekta IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network. Ovaj je projekt inače ušao u finale natječaja za najbolji EU projekt u Hrvatskoj 2020. godine, a glasati se može još danas i sutra na ovom linku.

Surić je rekao kako su aktivnosti projekta uključivale su unaprjeđenje sustava javne rasvjete, uspostavu rada EE timova, radionice, predstave za djecu kako bi edukacija o energetskoj učinkovitosti počela od najranijih dana te instalaciju sustava za dobivanje energije iz obnovljivih izvora. Što se tiče područja Zadarske županije, ovim projektom su zamijenjena stara rasvjetna tijela s novom energetski učinkovitom rasvjetom na području Zadra te u mjestima Bibinje, Vinjerac, Galovac, Privlaka, Novigrad, Korlat i Lisičić.

Stara rasvjeta na pilot lokacijama je bila neučinkovita, pretežno na bazi žive te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom 510 novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećala se ušteda sustava, koja u odnosu na živinu rasvjetu iznosi i do 80% instalirane snage. Uz to, modernizacija rasvjetnih sustava na pilot lokacijama ima za svrhu povećati svijest o mogućnosti financiranja projekata iz područja energetske učinkovitosti iz EU sredstava financiranja.

Projekt IRENE provodio se u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.915.820,00 EUR od čega je 1.628.447,00 EUR sufinanciranje EU-a. Nositelj projekta bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu bili su Zadarska županija iz Hrvatske, zatim Eko centar Delfin i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.