U sklopu projekta "Nije mi teško - zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu", akcijom čišćenja obalnog dijela plaže Pilatuša u Pakoštanima i prigodnim programom nakon akcije, u utorak 29. je obilježen Međunarodni dan svijesti o gubicima hrane i otpadu. Akcija je organizirana u suradnji Općine Pakoštane, Turističke zajednice Pakoštane, udruge „Eko-Zadar" i Komunalnog poduzeća Juština d.o.o. Akciji su se odazvali učenici i učenice 6. A i 7. B razreda Osnovne škole Pakoštane, odgojiteljice i djeca dječjeg vrtića „Grdelin", članice udruge „Dan" te zainteresirani mještani.

Veselim druženjem sudionika, od 9 do 12:30 sati ukupno je prikupljeno oko 5 m3 otpada kojega su djelatnici Komunalnog poduzeća odvezli na odlagalište. Na obalnom dijelu plaže najviše je pronađeno manjih komada plastike kao što su čepovi, plastične žličice za kavu, plastični omoti i opušci od cigareta koji prednjače količinom. Nakon čišćenja, pod vodstvom stručnih edukatora i voditelja održan je zanimljiv eko kviz i kreativna radionica izrade ekoloških natpisa za djecu i odrasle. 

Projekt „Nije mi teško - zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu" financiran je iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Biograd na Moru. U realizaciji projekta kao partneri sudjeluju Općina Pakoštane, Općina Polača, Općina Stankovci i Općina Lišane Ostrovičke. Cilj ovoga projekta je informirati građane o konceptu kružnog gospodarstva i ulozi gospodarenja otpadom te utjecati na razvoj ekološke svijesti i usvajanje navika potrebnih za odgovorno postupanje s otpadom i učinkovito upravljanje resursima. Ukupna vrijednost projekta je 511.042,35 kuna, dok su prihvatljivi troškovi 503.887,00 kuna.

Više informacija o projektu i aktivnostima: www.nijemitesko.hr.