Muzej grada Zadra dobit će središnje mjesto u obnovljenoj Providurovoj palači u koju će na treći kat preseliti i uprava, istaknuo je to prošlog tjedna Šime Erlić, pročelnik EU odjela koji je nositelj tog projekta. Sve to je bilo u zgradi koja se nalazi uz Morska vrata, a iza koje se nalazi lapidarij Narodnog muzeja s arheološkim ostacima. Na pitanje Zadarskoj županiji koja je osnivač te ustanove u kulturi, što će biti s tom zgradom, doznaje se kako je ona u vlasništvu Države.

Otkrio je to pročelnik za upravljenje imovinom, Nikica Miletić, koji je na naš upit napisao: 

"Nekretnine koje se nalaze na adresi u Zadru, Poljana Pape Aleksandra III b.b., u kojima je trenutno smješten dio postava muzeja sa upravom, u vlasništvu su Republike Hrvatske. Od nadležnog ministarstva zaduženog za upravljanje državnom imovinom podnesen je zahtjev za izdavanje isprave podobne za upis prava vlasništva na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u korist Narodnog muzeja Zadar, sve sukladno odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom iz 2018. Ukoliko predmetni zahtjev bude usvojen navedene nekretnine će pripasti u vlasništvo Narodnom muzeju Zadar te će o njihovoj daljnjoj namjeni odlučivati sam muzej, sukladno odredbama Zakona o ustanovama, Statuta te ostalih pozitivnih propisa, očitovao se županijski pročelnik Miletić.

Za ravnateljicu Narodnog muzeja Renatu Peroš ništa nije sporno. Ali za razliku od gradskog pročelnika i njegovog pomoćnika te zainteresirane javnosti koji odavno znaju koji će se odjeli preseliti, njoj to nitko nije rekao.

Pa je Peroš napisala:

"Još nije poznato koji će se odjeli preseliti u Providurovu palaču, ali Narodni muzej Zadar i poslije dovršetka obnove Providurove palače planira koristiti zgradu na adresi pape Aleksandra III b.b. Što se tiče same namjene zgrade, ona će se i dalje koristiti u svrhu muzejskog djelovanja, što opet može uključivati nove i atraktivne stalne postave, galerijske i izložbene prostore i sl. U ovom trenutku ne možemo točno govoriti o kakvim se postavima radi, ali valja uzeti u obzir i činjenicu kako je predviđena i renovacija navedene zgrade shodno čemu novi, renovirani prostori otvaraju brojne mogućnosti za muzej i muzejsko djelovanje. U svakom slučaju, Narodni muzej Zadar će sve aktivnosti koordinirati s osnivačem, Zadarskom županijom", navodi ravnateljica Narodnog muzeja.

Od najave renoviranja zgrade, neće biti ništa ako vlasnik to ne odobri (kao i za zgradu u kojoj je Županija, na što se pozivao prijašnji župan, op.a). Poznato je kako bi se u zgradu nakon što iseli Odjel muzeja grada, tamo smjestio Dizajnerski studio kojeg će kao kustosica voditi Marija Šarić Ban, a što je izvorno projekt Renate Peroš na kojem radi kao ravnateljica Narodnog muzeja. Ali to je službeno nepoznato.