Danas je službeno počela ta jesen s kojom prema najavama epidemiologa stiže drugi val.
I kako naše epidemiološke i zdravstvene vlasti, odnosno stožeri ne žele biti nespremni, tako je Specijalna ortopedska bolnica u Biogradu proglašena COVID odjelom kao što je to bilo u prvom valu kada je ta bolnica bila žarište koronavirusa.

Odluku Stožera Zadarske županije od 2. rujna potvrdio je 8. rujna ministar Vili Beroš.
Upravo je njemu 16 liječnika biogradske bolnice uputilo otvoreno pismo, upozoravajući ga na štetnost namjere da se ta bolnica zatvori i bude isključivo za COVID pacijente i to s lakšim simptomima. To bi značilo da oni ostaju bez posla, a pacijenti bez zdravstvene skrbi. U prvom valu bilo je 17 COVID lakših pacijenata koji su ležali u opustošenoj biogradskoj bolnici sa 130 bolničkih kreveta. Namještaj iz soba nakon toga je bačen u dvorište kao da su u bolnici bili okuženi pacijenti.

Pismo liječnika biogradske bolnice načelnik Stožera Šime Vicković komentirao je kao posljedicu njihovih internih odnosa, umjesto srži problema kojim bi ta bolnica, njegovom odlukom, generirala još veće gubitke i bila na putu gašenja njezine primarne namjene uz izliku korone. Novi ravnatelj Mate Kutleša rekao nam je kako je sve ovisi o situaciji, koju za sada nitko ne može predvidjeti.

- Imali smo sastanak povjerenstva za bolničke infekcije na koje je zaključeno kako ne bi zatvarali našu primarnu djelatnost. U slučaju potreba u zadarskoj bolnici, mi smo pripremili 13 kreveta na odjelu fizijatrije koji će biti odvojeni od dijela u koji će i dalje normalno dolaziti pacijenti koji trebaju usluge naših cijenjenih specijalista, ističe ravnatelj Kutleša.

Biogradska bolnica je pretvorena u rezervni položaj vojnim šatorima iz kruga zadarske bolnice.