U subotu, 3. listopada, od 09:00 do 14:00 održat će se volonterska akcija obnove vlažnog staništa (livade) na području Parka prirode Vransko jezero, u neposrednoj blizini ornitološke postaje i Info centra Crkvine.

- Uključite se u aktivnosti obnove vlažnog staništa koje livadu vraćaju u bogato hranilište za brojne vrste ptica koje su prisutne na Vranskom jezeru, a koje se hrane isključivo na plitko poplavljenim područjima (male bijele čaplje, žute čaplje, blistavi ibisi, razne vrste ćurlina...), pozivaju iz Parka prirode Vransko jezero.

Volonteri će uz pomoć alata (motike, grablje, štihače) kopati zemlju i zatrpavati rupe na livadi kako bi poravnali neravan teren i na taj način pripremili teren i omogućili za pravilnu košnju u narednim godinama.

Alat osigurava Park, a volonteri trebaju ponijeti rezervnu obuću za rad u blatnim uvjetima i dovoljno vode za piće.

Detaljni program

9:00 okupljanje volontera kod info centra Crkvine
9:00 - 9:30 uvod u volontersku akciju i podjela alata
9:30 - 12:30 poravnavanje livade
12:30 - 13:30 ručak
od 13:30 adrenalinski park

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom Biom započela je s projektom očuvanja vlažnih livada na Vranskom jezeru. Cilj projekta je obnoviti vlažnu livadu na Vranskom jezeru koja je ugrožena zarastanjem te zajednički izraditi plan za dugoročno upravljanje vlažnim livadama. Projekt financira EuroNatur, neprofitna zaklada utemeljena s ciljem zaštite europske prirodne baštine. Kroz projekt se provode aktivnosti košnje, ručnog uklanjanja nepoželjne vegetacije kojom vlažna livada zarasta, stvaranje zelene barijere presadnjom i poravnavanje grbavog i degradiranog terena te će se izraditi plan košnje i održavanja vlažnih livada Vranskog jezera.

Volonterska akcija poravnavanja livade održat će se u sklopu proslave Dana Parka prirode Vransko jezero. Okrjepa za volontere će biti osigurana te će volonteri biti nagrađeni ulaznicama u adrenalinski park koji se nalazi u neposrednoj blizini info centra Crkvine u Parku prirode Vransko jezero. Ponesite dovoljno vode te obuću s kojom možete raditi u blatu!

Zainteresirane volontere mole da se prijave najkasnije do 1. listopada do 12 sati na email [email protected] ili telefon 023/383-181!