Papa Franjo imenovao je 21. rujna mons. Giovannija Gasparija apostolskim nuncijem u Angoli i Svetom Tomi i Prinsipu, istodobno ga uzdignuvši na naslovnu stolicu Albe marittime (današnji Biograd na Moru) s dostojanstvom nadbiskupa, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice. Prije njega ovu je počast po imenovanju pape Benedikta XVI. nosio Celso Morga Iruzubieta, biskup španjolske biskupije Merida-Badajoz.

Mons. Gaspari rođen je u Italiji u Pescari, 6. lipnja 1963. Za svećenika je zaređen 4. srpnja 1987. Inkardiniran je u nadbiskupiju Pescara-Penne. Diplomirao je na kanonskom pravu te je stekao licencijat iz moralne teologije. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 2001. Radio je u papinskim predstavništvima u Iranu, Albaniji, Meksiku, Litvi i u Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice. Govori engleski, španjolski i francuski.

Dok je bio u Državnom tajništvu, mons. Gaspari je dvaput posjetio Hrvatsku (2017. i 2018.). Na službi apostolskog nuncija u Angoli i Svetom Tomi i Prinsipu naslijedio je Hrvata mons. Petra Antuna Rajiča, koji ju je vršio od 15. lipnja 2015. do 15. lipnja 2019. kada je imenovan apostolskim nuncijem u Litvi te 6. kolovoza 2019. i u Estoniji i Latviji. (IKA)

Funkcija naslovnog biskupa je počasna i daje se zaslužnim pojedincima kako bi imali titulu biskupa, ali nemaju upravnu ulogu jer su na čelu ugaslih biskupija. Na području Zadarske županije takav je slučaj i u Ninu, gdje je za naslovnog biskupa postavljen Martin Vidović. Naravno, ingerenciju i nad ninskom i nad biogradskom Crkvom ima zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a ne biskupi-naslovnici.

Biogradska biskupija bila je osnovana nakon ukidanje ninske biskupije te je trajala do 1125. kada je zbog naleta Mlečana biskup bio prisiljen preseliti se u Skradin. Od 1948. obnovljena je kao naslovna biskupija