Buka motora i škripa kočnica već duže vrijeme noćima budi građane, koji su nam se obratili u nadi kako će medijska objava konačno zaustaviti ilegalne utrke na zadarskim cestama.

Nakon nasipanja prostora na Šepurinama, gdje su "nabrijani" vozači barem bili odvojeni od ostalog prometa, njihova pista postao je gotovo cijeli Zadar - od Bulevara do Bokanjca, na kojem se sprema i peticija iscrpljenih građana. Njima je nevjerojatna činjenica kako se mladi vozači niti ne pokušaju sakrivati od očiju javnosti, već se svojim vratolomijama hvale i po društvenim mrežama. Tako Instagram profil Šepurine Meetings gotovo svakodnevno sa svojih 1.700 pratitelja dijeli fotografije i videozapise s noćnih sastanaka, kao i dojave lokacija prometnih patrola u Zadarskoj županiji.

Kako je vidljivo na objavama, mjesto sastanka u više je navrata bilo parkiralište trgovačkog centra na Žmirićima, a utrke su bile popraćene i plesom na krovu vozila, uz neizostavno alkoholno ohrabrenje. (Nakon objave teksta, profil je zaključan, a videozapis nedostupan)

Isti scenarij ponavlja se iz vikenda u vikend, pa se građani s punim pravom pitaju što radi policija, koju su ti isti vozači nedavno "pohvalili" jer ih nije ometala.

- Tijekom mjeseca rujna zaprimili smo 6 dojava o brzim vožnjama na području Zadarske županije, koje se odnose na dnevne i noćne sate. Policijski službenici su postupali po svakoj od navedenih dojava, i to izlaskom na prometnicu na koje se odnosila dojava. Kod svih dojava kod kojih su bili poznati podaci o vozilu su pozivani vlasnici sa ciljem utvrđivanja vozača i njihovim eventualnim sankcioniranjem. Policijska uprava zadarska reagira na svaku zaprimljenu dojavu slanjem policijske ophodnje. U većem broju slučajeva pronalazila i zaustavljala prekršitelje koje redovito sankcionira, te je ovisno o težini počinjenog prekršaja počinitelje uz Optužni prijedlog privodi na Prekršajni odjel nadležnog Općinski sud, odgovorili su nam iz PU zadarske.

No, zbog čega policajci postupaju tek po dojavi, umjesto da trkače dočekaju na licu mjesta, s obzirom na to da takva događanja nije teško predvidjeti? Dovoljno je samo baciti oko na navedeni Instagram profil.

- U svezi s ugrožavanjem sigurnosti prometa škripom kočnica, naglim startanjem, bukom vozila i sl. na području grada Zadra, policijski službenici postupaju samoinicijativno kao i po svim dojavama radi pronalaska i zatjecanja počinitelja, a u sve cilju sprječavanja nedopuštenih i kažnjivih radnji i sankcioniranja počinitelja sukladno Zakonu sigurnosti prometa na cestama, rekla nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

U prilog tome navela je dva slučaja koja su se dogodila tijekom proteklog vikenda, dok smo mi čekali odgovor na novinarski upit poslan prošlog utorka.

- U nedjelju, 20. rujna, oko 03.30 sati u Ulici 4. Gardijske brigade u Zadru policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom splitskih registarskih oznaka i 19-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom makarskih registarskih oznaka koji su prekršajno sankcionirani za prekršaje opisane u čl. 53 st.1 i čl. 52 st.3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama (proklizavanje kotača i brzina u naselju), navodi se u odgovoru iz PU zadarske.

Vikend prije uhićen je jedan član zajednice Šepurine Meetings koji je bježeći od policije razbio dva parkirana vozila. Nakon izlaska iz postaje on je posjetio svog limenog ljubimca, zaplijenjenog na parkiralištu PU zadarske, pa fotografiju objavio na svom profilu uz natpis „Mad Maxx". Upravo bi jurnjava takvih "Mad Maxova" mogla rezultirati novom tragedijom na zadarskim cestama, strahuju građani.