Iz Zadarske županije pozvali su građane na još jedno "klikanje" za naj EU projekt za koji je Zadarska županija u finale je ušla s projektom IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok su partneri Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Projekt se odvijao na lokacijama Zadarske županije (Zadar, Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje, Vinjerac, Novigrad - Gajine, Galovac, Privlaka), zatim u Mostaru, Tivatu, Neumu te Jablanici. Provedba projekta započela je 01.07.2017. te je trajala do 31.12.2019. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.915.820,00 eura, a iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.628.447,00 eura. Od toga su vlastita sredstva iznosila 287.373,00 eura.

Cilj projekta bio je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

 

Samo u Zadarskoj županiji modernizirano je 510 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, na području Hercegovačko Neretvanske županije-BiH 605 rasvjetnih tijela, a na području Boke Kotorske-ME modernizirano je 593 rasvjetnih tijela te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode.

Izrađena je i baza projektnih ideja, opremljeni i educirani postojeći i novoosnovani EE timovi, a poseban naglasak je stavljen na disperziju pilot projekata u ruralna područja koja nisu aktivna u privlačenju EU sredstava te je podignuta svijest o korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

Podršku i svoj glas ovom županijskom projektu možete dati do 1. listopada 2020. godine OVDJE.

Proglašenje pobjednika održat će se na Danima regionalnog razvoja početkom listopada.

Inače, izbor za najbolji EU projekt pokrenuli su Jutarnji.hr, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija i Župan.hr u želji da povećaju razinu osviještenosti građana o uspješnom korištenju EU sredstava te da promocijom najboljih projekata potaknu još efikasnije korištenje EU fondova.