U Sukošanu je prigodnom svečanošću obilježen Dan Općine i Dan obrane Sukošana, priopćili su iz Zadarske županije.

Osvrćući se na poteklo razdoblje načelnik općine Ante Martinac rekao je kako se svi projekti odvijaju predviđenom dinamikom te kao važnije istaknuo početak izgradnje kanalizacijskog sustava u Sukošanu, početak realizacije projekta širokopojasne infrastrukture vrijedne 50 milijuna kuna u sklopu koje će svaka kuća dobiti optičku nit, izrađena je studija obrane od poplave, izgrađena je tržnica, dovršen je dječji vrtić u Gorici, dograđuje se u Debeljaku, a gradi se u Sukošanu. Zajedno sa Zadarskom županijom izrađena je projekta dokumentacija za proširenje OŠ u Sukošanu, u tijeku je obnova zgrade u OŠ Debeljak te izgradnja male sportske dvorane u Gorici.

Na svečanosti je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u ime Zadarske županije govorio zamjenik župana Šime Vicković koji je istaknuo da "unatoč korona krizi, niti u Županiji, ali niti vrijedni općinski djelatnici nisu odustajali od brojnih projekata kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života svih stanovnika".

- Tako naša Županijska uprava za ceste ulaže više od 1,2 milijuna kuna u sanaciju županijske ceste kroz Goricu, a radovi su upravo u tijeku. Županijska lučka uprava, pak, među prioritete je stavila projekt lučke infrastrukture u mjesnoj luci Sukošan vrijedan oko 10 milijuna kuna i već sada mogu najaviti da ćemo početkom nove godine raspisati javnu nabavu za izvođenje radova, rekao je Vicković istaknuvši veliku potporu hrvatske Vlade, uz čiji je podršku u našu županiju uloženo ili ugovoreno, više od tri milijarde kuna za brojne razvojne projekte.

Govoreći o mladima spomenuo je i potporu za novorođenčad koju daje Zadarska županija i činjenicu da je ona prošle godine isplaćena za 40 beba na području Općine Sukošan.

- Svjedoci smo da je Hrvatska, i to zbog važnog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala 22 milijarde eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije. To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim projektima. Vjerujem da će općina Sukošan biti jedna od onih koja će imati pripremljene projekte, kako bi osigurali i opravdali spomenuta sredstva. Jedan od njih svakako je projekt stoljeća, Aglomeracija Bibinje - Sukošan, koji je jedan od strateških projekata ne samo za vaše dvije općine, već i za našu županiju. Ono što je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedeno kraju. Najavit ću vam još jednu važnu stvar - dobili smo informaciju iz Hrvatskih voda da je prije nekoliko dana odabran projektant za izradu idejnog projekta izgradnje Sukošanskog potoka, dodao je Vicković.

Na kraju svečanosti zaslužnim pojedincima uručene su nagrade i priznanja.