Komunalni redari provjerili su prijavu vijećnika Mladena Malte, koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorio na višegodišnju ilegalnu prodaju sunčanih naočala na javnoj površini na Branimiru.

- Komunalni redari nisu zatekli prodaju naočala kod Branimira. Koliko nam je poznato, posljednjih dana nije bilo prodaje, informacija je od voditelja Odsjeka za komunalno redarstvo Ede Fantele. 

Prilikom iznošenja ove problematike, nezavisni vijećnik s liste MOST-a iznio je sumnje prema kojima netko iz gradske uprave štiti onoga tko stoji iza prodaje.

- Tamo se na 10-ak m2 već 4-5 godina odvija prodaja sunčanih naočala bez ikakvog rješenja Grada, bez ikakve registrirane tvrtke ili obrta i bez plaćanja Gradu. Plaća li se nekom drugom? Tu se radi od 200-300 tisuća kuna za koliko je oštećen proračun Grada, a Grad ništa ne poduzima da zaštiti svoje interese, a i one koji uredno i unaprijed plaćaju javnu površinu, već ih ponižava poticanjem poslovanja na crno i nelojalne konkurencije. Koji je doprinos Grada u dosadašnjim nadzorima nekih institucija? O tome tko sve svaki dan tuda prolazi na posao i ne smije reagirati - drugom prilikom. Tko vam je stopirao pokušaje uklanjanja nelegalne prodaje? Koga se bojite već 5 godina? Stvar je jasna: netko ne radi svoj posao ili radi posao za drugoga, a prima plaću od Grada ili oboje. Tko iz Grada staje na stranu kriminalnih radnji, a ne zastupa interese Grada i njegov proračun? Je li ovo (ne)gospodarenje gradskom imovinom, mafijaško gospodarenje ili poslovi ala Rimac - Remetinac. Tko koga ovdje štiti i zašto na štetu Grada?, pitao je Malta tražeći da mu se dostavi popis svih korisnika javne površine (izuzev ugostiteljskih objekata) kako bi ih mogao obavijestiti da "oni plaćaju ono što sporni korisnik koristi, a vješto ne plaća već godinama".

Resorni pročelnik Robertino Dujela istaknuo je kako u ovom slučaju razloga za postupanje ima više institucija. Istog je trena na teren uputio komunalno redarstvo, te od njih zatražio očitovanje o dosadašnjem postupanju.

- Komunalno redarstvo je od 2014. godine skoro svake godine službeno obavještavalo Carinu o prodaji "falših" naočala i satova jer je nedozvoljena prodaja u njihovoj nadležnosti. Iz neformalnih izvora poznato nam je da je Carina postupala, ali isto tako da bi se nakon njihova postupanja prodaja nastavila, naveo je u očitovanju voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo.