Jučer predvečer u Donjim Biljanima u dvorište kod 78-godišnjakinje su došle dvije nepoznate muške osobe, koje su se zadržale pod izlikom da im se pokvario automobil, a kojom prilikom su joj iz kuće otuđile novac. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

Iz policije upozoravaju kako su osobe starije životne dobi nažalost često meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu.  Te osobe dolaze u njihove stanove ili kuće predstavljajući se najčešće kao službenici banke, policije, djelatnici javnih poduzeća, pripadnici vjerskih skupina i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa).

- Napominjemo kako prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica" koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja...

Kako bi se zaštitili od počinjenja ovakve vrste kaznenih djela, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, savjetuje se sljedeće: ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi, od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice  - sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid, provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz špijunku ili koristite sigurnosni lanac na vratima... Ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede. Posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke.