Mandat gradonačelnika Zadra bit će obilježen odlukom o tome da stan od 115 metara četvornih, kojeg je odlaskom u mirovinu napustio Radovan Dunatov, prepusti Košarkaškom klubu Zadar. No, kako je javnosti poznato, to nije jedina odluka aktualnog gradonačelnika Branka Dukića o dodjeli gradskih stanova.

Gradonačelnik Zadra ima pravo u svom mandatu na dodjelu pet kadrovskih stanova. Ali ta se brojka u Gradu Zadru već duže vremena zadržava na 12 dodijeljenih stanova.

Iz Odjela za gospodaranje gradskom imovinom poslali su nam već poznate podatke o tome kojim su institucijama za njihove kadrove dodijeljeni stanovi:

- 3 (tri) ugovora o najmu stanova sa 3 (tri) djelatnika Opće bolnice Zadar,
- 4 (četiri) ugovora o najmu stanova sa 4 (četiri) djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave zadarske,
- 2 (dva) ugovora o najmu stanova sa 2 (dva) djelatnika Sveučilišta u Zadru,
- ugovor o najmu stana s djelatnikom Jedriličarskog kluba Uskok,
- ugovor o najmu stana s članom Kuglačkog kluba Zadar,
- ugovor o najmu stana s djelatnikom Arheološkog muzeja u Zadru.

Brojčanih promjena nije bilo, napominju iz Odjela za gospodaranje gradskom imovinom. Međutim, tijekom 2019. godine jedan djelatnik Opće bolnice Zadar vratio je Gradu Zadru stan u posjed. S obzirom na to da se u Gradu Zadru, kao uostalom i u ostatku Republike Hrvatske, bilježi nedostatak liječnika i medicinskih djelatnika i to osobito liječnika u deficitarnim specijalizacijama, iz Grada Zadra je taj stan predan u najam drugom zdravstvenom djelatniku deficitarne specijalizacije, navodi se u pisanom očitovanju iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom. Na naš dodatni upit, rekli su kako ga je dobila jedan od liječnica Odjela za patologiju, bez kojeg je u jednom periodu ostala zadarska bolnica.

Kako se jako dobro zna da je najviše stanova dodijeljeno zadarskoj policiji, pitali smo nadležne što je s onima koji su korisnici gradskih stanova, a otišli su u mirovinu, navodeći primjer jednog od takvih.

Policijska uprava zadarska dobila je "ukor" Odjela za gospodarenje gradskom imovinom iz kojeg je napisano  "kako bi institucija (Korisnik) kojoj je predmetni stan dodijeljen s osnova zbrinjavanja kadra, trebala obavijestiti Grad Zadar o neispunjavanju potrebnih uvjeta kod osobe koja koristi to pravo. Vezano za konkretan upita o statusu najmoprimca, Grad Zadar je uputio dopis PU zadarskoj radi dostave podatka o statusu imenovanog", navodi se u odgovoru iz odjela kojeg vodi pročelnik Tomislav Korona.

No, to nije jedini slučaj, budući da je u PU zadarskoj došlo do višestruke kadrovske smjene, a neki su od prijašnjih gradonačelnika Zadra dobili kadrovske stanove.