U subotu 19. rujna, u znak sjećanja na hrvatske branitelje poginule na Velebitu u Domovinskom ratu, održat će se zajednički pohod planinara i braniteljskih udruga na Sveto brdo te sveta misa na Jurjevića Stanovima. Članovi HPD Gora, SJP Grom Karlovačke županije, PD Željezničar Gospić te udruge Žene u Domovinskom ratu ujedno će se prisjetiti žrtava lovinačkog kraja i zbjega hrvatskog življa koji se dogodio 24. rujna1991.godine.

- Ovim pohodom, kao planinari i kao ljudi, želimo reći veliko hvala svakom hrvatskom branitelju koji je braneći Velebit, branio Hrvatsku. Planinska satnija Velebit, Satnija Ban Jelačić, SJP MUP RH, 1.gb Tigrovi HV-a, te brojne druge postrojbe HV-a i HOS-a, zaslužne su što danas slobodno možemo kročiti i planinariti našim Velebitom, poručuju organizatori.


View on YouTube

Radi poštivanja protuepidemioloških mjera, svi sudionici dolaze u vlastitom aranžmanu i mogu krenuti prema Svetom brdu iz smjera koji im odgovara: iz Egeljca, s prijevoja Mali Alan, s Malog Libinja ili s Bunovca. Vrhunac susreta (nakon silaska sa Svetog brda) bit će sveta misa na Jurjevića Stanovima u 14 sati, koja će se održati po svim epidemiološkim propisima, uz potrebnu distancu na otvorenom. Po silasku prema Svetom Roku, položit će se vijenci i zapaliti svijeće kod spomenika u Egeljcu.