Na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su turističke rezultate ostvarene tijekom prvih osam mjeseci ove godine.

Tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno je u Istri (11,9 milijuna), u Primorsko-goranskoj županiji (9,7 milijuna), dok je u Zadarskoj županiji ostvareno 8,6 milijuna noćenja. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 8,3 milijuna noćenja i Šibensko-kninska županija s 3,6 milijuna noćenja. Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je 2,5 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija 1,7 milijuna noćenja, dok je Zagreb ostvario 550.000 noćenja, a ostale kontinentalne županije 835.000 noćenja.

Najviše je turista bilo iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Mađarske i Slovačke. U kolovozu je najviše noćenja ostvareno u Istri, Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zadarska županija prošlog je mjeseca ostvarila 3,8 milijuna noćenja.

- Ova Vlada prepoznaje turizam i sve dosadašnje mjere, od samog početka pandemije, pred ljeto i sad za nastavak godine, na kojima smo surađivali s brojnim dionicima unutar i izvan sektora, stvorile su temelje za ove rezultate, istaknula je ministrica Brnjac.