Prije dvije godine donesena je odluka kojom se zabranjuje reklamiranje putem tzv. kozlića koji su prethodnih godina okupirali povijesnu jezgru. I tada su mnogi bili postavljeni ilegalno, a godišnji zakup javne površine, uz konzervatorske uvjete iznosi oko tri tisuće kuna.

Ovog ljeta, vratili su se kozlići, evidentno ih najviše u Ulici Špire Brusine, istočnom ulazu u Grad. Kako i zašto, pitali smo komunalni odjel, čiji se pročelnik Robertino Dujela nedavno pohvalio sa štednjom na angažmanu sezonskih komunalnih redara, te činjenicom da su četvorica redara nakon što su "skinuti" iz civilne zaštite odradili cijelu sezonu.

Dujela nam je potvrdio kako je "primijećena sve učestalija pojava pokretnih reklamnih panoa u povijesnoj jezgri što je rezultiralo reakcijom komunalnog redarstva u dijelu izricanja obaveznih prekršajnih naloga prekršiteljima". Pročelnik Dujela je ustvrdio kako je viši komunalni referent za reklame kontinurano provodio nadzor. Ne znamo znači li to da su nedopušteni kozlići uklonjeni. Ali bi trebali biti, povratkom šefa komunalnih redara.  "Vjerujem da će tim Ede Fantele uspješno zadržati razinu komunalnog reda u prostoru", napisao je pročelnik Dujela.

Na naš upit jesu li se kozlići razmnožili zato što se štedjelo na redarima ili zato što su gradske vlasti "zažmirile" zbog korona sezone, Dujala odgovara:

"Na komunalnim redarima nismo i nećemo štedjeti jer oni su garancija uspješnosti nadzora nad brojnim odlukama pravilnicima i zakonima."

Nije lako biti komunalni redar Grada Zadra!