Županijska lučka uprava (ŽLU) objavila je natječaj kojim traži izvođača radova na dogradnji luke Sali na Dugom otoku za početnih 40 548 005 kuna.

Iako se radi o općinskoj luci, projektanti su u nazivu natječaja, Sali pretvorili u gradsku luku.  Ali bit će to saljska Istočna obala koja će omogućiti privez većih brodova u toj luci za javni promet koja sve više ima nautičku namjenu

Otvaranje ponuda  za taj posao, zakazan je 6. listopada.

Nakon gradnje trajektnog pristaništa u Tkonu, to je drugi najveći projekt Županijske lučke uprave kojeg je započela Općina Sali. Preko ŽLU lani je ugovorena investicija kojom se 50 milijuna kuna dobiva iz EU fondova, dok će Ministarstvo mora sudjelovati s 15 posto ukupne investicije.

Projekt dogradnje lukobrana izradila je, prema informacijama ravnatelja ŽLU, Davor Škibole, Obala iz Splita,  čiji stručnjaci godinama rade projekte za lučku infrastrukturu zadarskog arhipelaga. Gradnja je planirana u roku od 24 mjeseca, dok je  u ugovornom roku još šest mjeseci ostavljeno za dvije ljetne stanke od po tri mjeseca.

U zbilji će se u Salima će se dograđivati lukobran u dužini od 150 metara"kako bi postigli vizualni kontinuitet nove luke s obalom carinskog veza nova privezna obala slijediti će postojeći stilpovršinskog uređenja kao i mogućnost prihvata većih plovila na način da se ostvari neophodan gaz u trasi obale u iznosu od minimalno 4 metra, napisano je u opisu projekta.

Nova lučka infrastruktura podići će se na pilotima kojih će biti 72 u tri reda, a kako će to izgledati za tri godine, prikazano je na ovoj 3D vizualizaciji.