NOVO

V.d. predsjednik Županijskog suda u Zadru Marijan Bitanga izvijestio je javnost kako je dežurni sudac istrage na današnjem ročištu odlučivao o prijedlogu državnog odvjetnika glede određivanja mjere istražnog zatvora protiv četvoro okrivljenika, državljana Republike Hrvatske (24 g, 25 g, 39 g, i 34 g) koji su osnovano sumnjivi kao počinitelji kaznenih djela prijevare iz čl.236. Kaznenog zakona na štetu trgovačkog društva, odnosno njegovog prodajnog centra u Zadru.

- Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 13. do 24. kolovoza 2020. u Zadru, Šibeniku i Kaštel Sućurcu, u raznim prodavaonicama zajednički i dogovorno da se nepripadno materijalno okoriste, počinili kaznena djela prijevare. Osnovano se sumnja da je trećeosumnjičeni 39-godišnjak mobitelom fotografirao pripadajući znak za označavanje robe tzv. barkod koji se nalazi na jeftinijim alatima i drugim raznim predmetima, a potom takvu fotografiju proslijedio prvoosumnjičenom 24-godišnjaku koji je, na za sada neutvrđen način i s nepoznatim uređajem, neovlašteno izradio drugi znak za označavanje robe, odnosno kopiju tog barkoda. Takvu kopiju barkoda je predao trećeosumnjičeniku koji je ga je kao takvog krivotvorenog nalijepio preko izvornog i pripadajućeg barkoda skupljeg predmeta, a kojeg je zatim uzeo drugoosumnjičeni 26-godišnjak i došao do blagajne te je prodavačica skenirala krivotvoreni barkod s nižom cijenom. Osumnjičenici su tako, umjesto stvarne cijene, platili predmete po znatnoj nižoj cijeni i na opisani si način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 22 tisuće kuna, izvijestio je DORH.

Sudac istrage je odredio istražni zatvor u odnosu na dvojicu okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan budućeg činjenja istovrsnih kaznenih djela, dok je preostaloj dvojici. koji do sada nisu kazneno osuđivani, izrekao mjeru opreza tjednog javljanja nadležnim redarstvenim vlastima.

RANIJE

Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad pet hrvatskih državljana u dobi od 24 do 39 godine, koje se sumnjiči za više prijevara na štetu trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu.

Naime, 24-, 26- i 39-godišnjaka se sumnjiči da su u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi i unaprijed smišljenim planom, tijekom kolovoza ove godine, u osam navrata došli u trgovački centar u Ulici 159. Brigade u Zadru, gdje bi 39-godišnjak fotografirao bar kod za identifikaciju određenog proizvoda, te fotografiju proslijedio 24-godišnjaku koji bi potom na pogodnom uređaju izradio lažnu kopiju bar koda. Nakon toga bi 39-godišnjak u trgovini izrađenu kopiju zalijepio na sličan skuplji proizvod, kojeg bi potom 26-godišnjak uzeo sa police te dolaskom na blagajnu trgovkinju doveo u zabludu, tako da ona prilikom skeniranjem lažnog bar koda, skuplji proizvod naplati po jeftinijoj cijeni.

Navedenim djelima trojac je trgovačko društvo oštetio za sveukupni iznos od oko 10.500 kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage njihovih domova i vozila kojom prilikom je pronađeno više predmeta koji potječu od izvršenih kaznenih djela, a koji predmeti su im oduzeti.

Također je utvrđeno da su njih trojica zajedno s 35-godišnjakom i 25-godišnjakinjom tijekom kolovoza takva kaznena djela počinili i na šibenskom i širem splitskom području, te istom trgovačkom društvu pričinili materijalnu štetu u iznosu od oko 13 tisuća kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, svih petero su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela Prijevara.