Zadarska županija ušla je u uži izbor za najbolji EU projekt s projektom IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji. Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dok su partneri Zadarska županija, Eko Centar DELFIN iz Crne Gore, Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Projekt se odvijao na lokacijama Zadarske županije (Zadar, Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje, Vinjerac, Novigrad - Gajine, Galovac, Privlaka), zatim u Mostaru, Tivatu, Neumu te Jablanici. Provedba projekta započela je 01.07.2017. te je trajala do 31.12.2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.915.820,00 eura, a iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.628.447,00 eura. Od toga su vlastita sredstva iznosila 287.373,00 eura.

Cilj projekta bio je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sustava upravljanja energijom te poticati energetsku učinkovitosti i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Vrijednost projekta vidljiva je pak kroz razvoj zajedničke mreže projektnih ideja i omogućavanje razvoja novih inicijativa, specijalistička obuka i opremanje specijaliziranom opremom postojećih i novih timova energetske učinkovitosti kao i ulaganje u infrastrukturu. Tako su projektom IRENE zamijenjeni postojeći rasvjetni sustavi koji koriste živinu rasvjetu s visoko učinkovitim i energetski učinkovitim svjetiljkama te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode u prekograničnom području. Rasvjetni sustav zamijenjen je na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Novigradu, Galovcu, Privlaci i Jablanici.

- Projekt IRENE je korak prema postizanju postavljenih ciljeva o manjoj emisiji stakleničkih plinova, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji, te manjoj potrošnji energije u odnosu na onu koja se očekuje u slučaju neprovođenja posebnih mjera, istaknula je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

Kroz projekt IRENE samo u Zadarskoj županiji modernizirano je 510 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela, na području Hercegovačko Neretvanske županije u Bosni i Hercegovini 605 rasvjetnih tijela, a na području Boke Kotorske u Crnoj Gori modernizirano je 593 rasvjetnih tijela te je ugrađen jedan solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Stara rasvjeta na pilot lokacijama bila je neučinkovita, pretežno na bazi žive te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećala se ušteda sustava koja, u odnosu na živinu rasvjetu, iznosi minimalno 80% instalirane snage. Uz to, modernizacija rasvjetnih sustava na pilot lokacijama ima za svrhu povećati svijest o mogućnosti financiranja projekata iz područja energetske učinkovitosti iz EU sredstava.

- Zadarska se županija već odavno opredijelila za poticanje obnovljivih izvora energije te je ovaj projekt tek jedna od aktivnosti u tom smjeru. Ono što nam je osobito bilo zanimljivo i što nas je potaknulo na ulazak u ovaj projekt je usmjeravanje EU sredstva baš na ruralni dio županije te mogućnosti da se sredstva iskoriste za obnovu komunalne infrastrukture te istodobno ostvare značajne uštede, kazao je Božidar Longin, župan Zadarske županije.