Zadranka Sunčica Kralj poslala je pismo medijima koje je prenio Dnevnik.hr u kojem je napisala da je njezin suprug teško bolestan, ali da mu je naglo i bez objašnjenja prekinuta jedina terapija koja mu je pomagala. Tvrdi da je prije dva tjedna morao naglo u bolnicu, gdje je morao pod kirurški nož, te da ga je svaki liječnik pitao zašto nije na terapiji.

Njezin suprug ima 65 godina i onkološki je bolesnik koji se liječi u na Onkološkom odjelu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. Njegovo liječenje traje od 2013. godine, kada mu je operativnim zahvatom zbog karcinoma uklonjena štitnjača.

Međutim, terapija radioaktivnim jodom nije pokazala nikakve rezultate, nego mu je samo pogoršano zdravstveno stanje.

- Nakon dužeg čekanja bez ikakve terapije, dobio je "lijek" sorafenib, od kojeg je imao nuspojave po cijelom tijelu u obliku oteklina, crvenila, guljenja kože, poput opekotina. Terapija mu je hitno prekinuta i upućen je kod dermatologa da se saniraju posljedice te vrste liječenja. , napisala je Kralj.

Za svaki pregled i odlazak u Zagreb koristi se javnim prijevozom, a često je u lošem fizičkom stanju, zbog čega mora imati pratnju.

- Nakon punih šest godina tzv. liječenja njegova je bolest uznapredovala i karcinom je metastazirao u pluća i gotovo po cijelom tijelu. Sve je vidljivo na snimkama PET/CT-a i Povijesti bolesti. Tek 15. 11. 2019. dobiva kombiniranu ciljanu terapiju dabrafenibom i trametinibom ("milosrdna primjena", tzv. NPP-program, "off-label" primjena). Lijek iz donacije, dodala je.

Također je napisala da je do 15. lipnja 2020. njezin suprug primio šest ciklusa navedene terapije, što se pokazalo vrlo dobrim, a njegova onkologinja prim. dr. Nina Dabelić, stoji u pismu, rekla je: "Nalaz PET/CT-a pokazuje da terapija i dalje odlično djeluje."

Međutim, Kralj tvrdi da je njezin suprug od 15. lipnja bez terapije iako je nakon šestog trebao kontinuirano nastaviti sa sedmim ciklusom.

U pismu stoji da prim. dr. Nina Dabelić u mailu od 31. srpnja 2020. piše: "...uspjela sam dobiti pozitivno mišljenje tvrtke Novartis da se terapija nastavi. Sad treba odraditi ostatak papirologije - u ponedjeljak (3. kolovoza) će zahtjev za nastavak terapije biti na našoj Komisiji za lijekove, a oni to potom šalju u Ministarstvo zdravstva. Kad se iz ministarstva izjasne pozitivno, možemo od tvrtke tražiti da nam dostavi lijekove."

- Nigdje prim. dr. Dabelić nije ni pokušala objasniti zašto je ta procedura pokrenuta tako kasno. Zadnju terapiju moj suprug je primio 15. 6. 2020. a prim. dr. Dabelić, pokreće proceduru tek koncem mjeseca srpnja, pred svoj odlazak na godišnji odmor, tvrdi Kralj.

Njezin je suprug 13. kolovoza bio u polusvjesnom stanju, s plućima punim vode i velikim bolovima, vrlo otežanim disanjem, prebačen kolima Hitne pomoći u OB Zadar, gdje je "hitno kirurški obrađen". Punktirana mu je voda iz pluća, postavljen dren i primio je dvije transfuzije krvi.

Kralj tvrdi da je svaki liječnik koji ga je pregledavao postavljao je logično pitanje: "Što je s vašom terapijom? Lijek vam je hitno potreban. Sve ovo što vam se dogodilo posljedica je neuzimanja terapije."

- Inzistirali su da ga preuzme njegov onkolog u Zagrebu na daljnje liječenje. Budući da je prim. dr. Nina Dabelić, bila na godišnjem odmoru, ja sam joj poslala mail u kojem sam objasnila što se događa s mojim suprugom te joj dostavila brojeve telefona i ime liječnice koja je na Odjelu pulmologije vodila mojeg supruga. Kontakt nije ostvaren, koliko je meni poznato, napisala je Kralj u pismu.

U bolnici je na njezino inzistiranje ostao do 25. kolovoza 2020., a sada je kod kuće sa drenom i vrećom u koju se još uvijek cijedi voda iz pluća. Terapiju još uvijek nije dobio.

Kralj tvrdi da je otpusno pismo mailom dostavila prim. dr. Nini Dabelić, "od koje nemam nikakvu povratnu informaciju, niti je li primila mail niti bilo što o lijeku".

Dodaje da je zadnje što je o lijeku prim. dr. Dabelić napisala u mailu od 24. kolovoza 2020.: "Cjelokupna dokumentacija i molba da se odobri nastavak terapije putem programa tzv. "milosrdne primjene" poslana je u Ministarstvo zdravstva dana 4. 8. 2020. Po prispjeću pozitivnog mišljenja, možemo zatražiti tvrtku Novartis da nam isporuči lijek u Kliniku. Poslala sam danas i mail u Ministarstvo s molbom da se zahtjev žurno riješi."

Na kraju pisma Kralj direktno postavlja pitanja prim. dr. Nini Dabelić: "Zašto je tako dugo čekala s pokretanjem administrativne procedure za odobrenje terapije za mojeg supruga, kad je znala da je šesti ciklus terapije, tj. zadnje tbl. koje je uzeo moj suprug, završio 15. lipnja 2020.? Sama je kod svakog razgovora i kontrole govorila da se terapija ne smije prekidati, već da se mora uzimati kontinuirano."

Obratila se i ministru zdravstva Viliju Berošu: "Zna li se tko i kada će potpisati suglasnost da moj suprug konačno dobije lijek koji mu se inozemna tvrtka obvezala davati, donirati, do konačnog izlječenja? Ista takva suglasnost u Ministarstvu zdravstva u vrijeme ministra Kujundžića bila je potpisana u roku od nekoliko dana i mojem suprugu terapija nije prekidana."

Tvrdi da je 17. kolovoza 2020. poslala mail na Kabinet ministra zdravstva, izv. profesora dr. sc. Vilija Beroša i voditeljici službe za lijekove, Sektora za lijekove i medicinske proizvode dr. Ivani Grabušić. To je učinila "u namjeri i s molbom da pomognem mojem suprugu oko dobivanja terapije koja njemu život znači. Nitko mi nije ništa odgovorio niti dao do znanja da su primili mail."

Dodaje da je odgovor primila jedino iz Ministarstva branitelja, koji su urgirali za potpisivanje suglasnosti u Ministarstvu zdravstva.