Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač naložila je Financijskoj agenciji da se u roku od osam dana očituje na navode jednog od zainteresiranih kupaca hotela "Kanjon Zrmanje" u Obrovcu, Željka Maleša iz Splita. On tvrdi kako je javna dražba za prodaju hotela po početnoj cijeni od svega jednu kunu - hakirana.

- Predaja ponude, odnosno certificiranje u sustavu FINE, traje u prosjeku 17-20 sekundi, što se može jednostavno provjeriti u aplikaciji e-dražba provjerom potpisnog modula. Treća ponuda prije završetka dražbe u iznosu od 510.000,00 kuna bila je do 20 sekundi prije završetka elektroničke dražbe. Znači, ostalo je vremena dati još jednu ponudu od 3 dražbena koraka maksimalno, tj. iznos od 540.000,00 kuna. Međutim, iznos ponude od 540.000,00 kuna uopće se nije pojavio na ekranu o čemu imam svjedočenje još dvoje ljudi koji su sa mnom aktivno pratili završetak dražbe. Dražba završava sa zadnjom ponudom od 570.000,00 kuna što je tehnički bilo nemoguće izvesti osim u sljedećim slučajevima, ističe Maleš te navodi četiri scenarija uz primjere predmeta u kojima su se ona ranije ostvarila.

Prvi je taj da je netko iz FINE propustio IP adresu ponuditelja s 570.000,00 kuna i istovremeno blokirao prikaz ponude od 540.000,00 kuna. Drugi se odnosi na promjenu koda programa na front-end sučelju prilikom predavanja zadnje ponude, čime se skraćuje vrijeme tog postupka, a treći na DDoS napad na Finine servere zadnjih 20 sekundi završetka dražbe.

- Četvrti slučaj - izvršen je neki drugi oblik cyber kriminala kako bi mogla proći zadnja ponuda ponuditelja od 570.000,00 kuna, koju bi trebali istražiti stručnjaci MUP-a za cyber kriminal. Molim Vas da istražite detaljno što se dogodilo prilikom predavanja zadnje dvije ponude jer je tehnički nemoguće predati dvije ponude u 20 sekundi. Ovaj predmet je već pod povećalom javnosti i medija stoga ne bi nikako bilo dobro da sutra osvane u medijima kako je „Hotel u Obrovcu od 6 milijuna kupljen za 570 tisuća kuna zahvaljujući propustima FINE na elektroničkoj dražbi", upozorava jedan od zainteresiranih kupaca hotelskog kompleksa koji nije u funkciji otkako je 2017. godine proglašen stečaj nad njegovim vlasnikom, tvrtkom "Zrmanja Velebit".

U prva tri kruga javne dražbe za nekretninu u Obrovcu nije bilo interesa, no kada je licitacija pala na svega jednu kunu, pojavili su ponuditelji, ali i sumnje u namještanje dražbe. Ubrzo će se doznati jesu li utemeljene.