Otac i sin iz Bibinja proglašeni su na zadarskom sudu krivima zbog otmice dječaka romske nacionalnosti 2013. godine, kojega su tada kao 16-godišnjaka neosnovano osumnjičili da je ukrao sinovljeve stvari s plaže, oteli ga, smjestili u automobil te uz udarce dopratili do policijske postaje, gdje su ga predali kao lopova. Dječak je, međutim, prošao poligraf a otac i sin su optuženi, a sada i proglašeni krivima za otmicu i nanošenje ozljeda.

Događaj se zbio na ljeto 2013. godina, kada je dječak sa svojim vršnjacima igrao odbojku na plaži Kod Križa između Bibinja i Sukošana. Tada 23-godišnji sin došao je u pratnji tada 45-godišnjeg oca, inače ratnog vojnog umirovljenika, te mu rekao da sumnja da mu je dječak dva dana ranije ukrao torbicu s novcem, ključevima i dokumentima. Kada je izašao iz mora vidio je da se taj dječak "mota" oko njegovih stvari, a kako mu je bilo poznato da su skloni krađama, posumnjao je da je tada nestala i njegova torbica. Zbog toga je zajedno s ocem krenuo uzeti pravdu u svoje ruke.

Kako je navedeno presudom, otac i sin stigli su do plaže osobnim automobilom, a nakon što je sin dječaka optužio da je otuđio njegovu torbicu s novcem, mobitelom i dokumentima, djetetu je prišao i otac, da bi ga zatim obojica rukama uhvatili za ruke i nasilno ga ugurali u automobil, sjeli na mjesto suvozača, dok su zatvorili sve prozore i vrata na automobilu. Otac je sjeo na zadnje sjedište i držao dijete cijelo vrijeme za ruku, povremeno ga povlačeći za desno uho, a sin je upalio automobil i krenuo u pravcu Gaženice, govoreći mu da laže i da mu jebe majku cigansku, a ukoliko ne vrati novce da će njega i njegovu obitelj istjerati iz Bibinja.

Sin ga je jednom zatvorenim dlanom ruke udario u nos, od čega mu je potekla krv. U Gaženici su zaustavili automobil i od nepoznate osobe zatražili posudu u koju su ulili more i naredili oštećenom djetetu da opere krv s usana, da bi ga zatim odvezli u prostorije Druge policijske postaje, gdje su policijskim službenicima rekli da je počinio krađu. Protupravnim zatvaranjem, držanjem zatvorenim, oduzimanjem slobode kretanja i tjelesnim ozljeđivanjem, počinili su kaznena djela prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, navodi se u presudi.

U dokaznom postupku liječnica i vještak potvrdili su nastanak ozljeda i kronologiju događaja, a optuženog oca i sina nisu uspjeli spasiti ni svjedoci, čije je iskaze sud ocijenio nevjerodostojnima. Stanodavac romske obitelji iz Bibinja tako je svjedoka otmice nazvao kriminalcem koji "peška" po plažama, dok optuženike pozna kao "svoje Bibinjce", a i iskazi su mu bili kontradiktorni i različiti. Drugi svjedok tvrdio je kako je ozljede mladić zadobio vjerojatno igrajući odbojku na pijesku, dok je u automobil ušao dragovoljno, na zadnje sjedalo, što se nije poklapalo s provedenim dokazima, pa nije uzeto u obzir pri donošenju odluke. Sin je pak u obrani tvrdio kako je dječak s njima pošao dragovoljno kako bi dokazao svoju nevinost na poligrafu, a ne uz prisilu.

Inače, i otac i sin koji su sumnjali na mladog Roma kao kradljivca imaju zanimljivu sudski povijest - sin ima pravomoćnu presudu zbog krađe, a otac, ratni vojni umirovljenik, osuđivan je za tešku krađu, zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe. Sin je za ovo kazneno djelo osuđen na kaznu od jedne godine i 3 mjeseca zatvora, a kako je prekršio raniju uvjetnu presudu, dio mu je dodijeljen uvjetno, dok će u zatvoru morati odležati sedam mjeseci. Ocu se kazna zatvora od godine dana neće izvršiti ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.