Iza Zadarske županije je dan s najvećim brojem oboljelih id koronavirusa - 26, ali je situacija i dalje stabilna. Epidemiolozi najviše pozornost usmjeravaju prema Domu Sv. Frane, gdje je zaražena jedna djelatnica, no s obzirom na to da je riječ o asimptomatskoj bolesnici nadaju se da zaraza neće eskalirati.

Epidemiolog Alan Medić rekao je da je povećani broj novopozitivnih posljedica turističke sezone i masovnih okupljanja, ne samo partija nego i svadbi na kojima se ljudi druže. Otvaranje zbog sezone očekivano je donijelo porast oboljelih.

- Novopozitivna djelatnica je asimptomatski pacijent, testirala se pri povratku s godišnjeg ali nije dočekala rezultat i radila je jedan dan u jednoj smjeni, koristila zaštitnu opremu, a nalaz joj je naknadno došao. O tome smo obavijestili krizni stožer pa smo od oko 60 štićenika njih 19 izlučili u karantenu. Oni su pokretni i mogu samostalno funkcionirati, a ostale smo prerasporedili da ih bude po dvoje u sobi. Još neke štićenike koji su bili u izravnom kontaktu smo stavili u samoizolaciju, pa ćemo ih u sljedećih 14 dana u slučaju pojave simptoma testirati. Imali smo do sada iskustva da nam je medicinska sestra dva dana radila kao pozitivna ali je koristila zaštitnu masku i nikoga nije zarazila. To pokazuje da su nam zaštitne maske mogu značajno smanjiti prijenos infekcije, rekao je Medić.

Miroslav Andrić iz Službe civilne zaštite 112 rekao je kako je od 12. srpnja prijavljeno 115 događaja s preko 100 sudionika. Od toga je 26 svadbi, 20 sportskih događaja, 17 koncerata, pet vjerskih okupljanja... Tu dolazi i tridesetak okupljanja u noćnim klubovima, a ukupno je Služba u vrijeme pandemije odradila oko 2.000 intervencija.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina izvijestio je kako se bolnica ponovno reorganizirala zbog većeg broja pacijenata te je ORL odjel pretvoren za prihvat bolesnika, kojih je tamo sada 16. Na COVID JIL-u je troje bolesnika koji su u težem stanju, odnosno na respiratoru. Zbog dvojice pozitivnih kirurga u samoizolaciji je sedmoro liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan administrativni djelatnik.

- Sve je veća potreba za testiranjem pa je bolnica nabavila još jedan uređaj, dnevno odradimo 60 testiranja kako bismo rasteretili Zavod, rekao je Čulina.

Medić je na kraju pojasnio kako je moguće da zaražena djelatnica doma nije bila obrađena na vrijeme, u roku od 24 sata, kada medicinsko osoblje ima prioritet.

- Ne uspijevamo odraditi uzorke jer nam u ovom ritmu treba bar dan i pol da odradimo uzorka iz jednog dana. U drugim sredinama se i duže čeka, nastojimo što više ubrzati, rekao je Medić.