Maloljetnik i mladić iz Velog Iža koji su sudjelovali u incidentu u ovom otočnom mjestu prije dvije godine neće sudski odgovarati za sukob jer sud nije utvrdio dovoljno čvrstih činjenica da bi im izrekao kazne.

Njih dvojica su u noći uoči Velike Gospe 2019. oko 3 sata u mjestu Veli Iž na terasi caffe bara u neposrednoj blizini trajektnog pristaništa, a zatim i na mjesnom trgu, u vrijeme održavanja mjesne fešte, narušavali javni red i mir. Maloljetnik je naime došao na terasu caffe bara koji je u tom trenutku bio zatvoren i na terasi bez povoda i razloga oštetio stol, a zatim razbacao stolice, nakon čega se udaljio u mjesto Veli Iž na mjesni trg gdje se održavala mjesna fešta. Kada je sin vlasnika kafića došao do terase od stranca je po opisu saznao da se radi o mladiću s kojim je već imao neraščišćenih računa. Našao ga je na trgu i upitao zašto je napravio nered, na što mu je on odgovorio: „boli me k.. za tvoju terasu, goni se i ti i terasa i tvoj tata". Nakon toga su se počeli naguravati, a maloljetnik je tada iz džepa hlača izvadio džepni nož. Okupljeni su ga spriječili da ga i upotrijebi, čime je sukob završio.

Prvookrivljenik je rekao kako je prethodno slomio nogu te je prolazeći pored kafića zaista štakom lupio po stolu pa kako je riječ o staklenom stolu on se razbio. Oni su se smijali i otišli dalje u selo, na trg gdje je bila fešta. Sukobio se s mladićem na trgu, a nakon toga se ovaj kasnije vratio s odraslom osobom te u novom sukobu izvadio ribarski nož.

Kad su utvrđene okolnosti na sud se pokušalo dovesti svjedoke, ali kako jedan živi u Nišu a drugog se nije uspjelo dovesti zbog kratkog roka glavne rasprave, sud je u nedostatku relevantnih dokaza odlučio u korist okrivljenika.