Nakon što je EU financiranje obnove zadarske rive iskorišteno u predizbornoj kampanji, na adresu ravnatelja Lučke uprave Zadar (LUZ) poslali smo upit dokle se stiglo u pripremnim radovima. Kad će s tim novcima početi radovi na Obali Petra Krešimira IV te na Liburnskoj obali? Pitali smo i je li LUZ preuzeo zadarsku rivu - gospodarenje obalnim pojasom tog pomorskog dobra koji je do sada bio pod Gradom Zadrom.

Povratne informacije dao je ravnatelj LUZ-a Robert Škifić koji podsjeća kako je Vlada RH na sjednici u svibnja 2020. donijela Odluku kojom je Bazen Gradske luke proširen na Obalu kralja Petra Krešimira IV .

Odluka je naravno formalno stupila na snagu iako je u stvarnosti zadarska riva sve, čak i kupalište, samo ne lučko područje.

Novac iz fondova preko Ministarstva mora bit će iskorišten i za rekonstrukciju Liburnske obale u dužini od 600 metara. Ona je devastirana i ulegnuta, osobito na dijelu bivšeg trajektnog pristaništa. Zbog toga što nije bilo novaca, LUZ nije iskoristio obnovu kolnika, da se u sklopu tih radova rekonstruira obalni dio.

Sad je to dio projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok", navodi se u odgovoru ravantelja Škifića. Kao i informacije o tome da je "idejni projekt izrađen, prikupljeni su uvjeti javnopravnih tijela te trenutno Struktura projekt iz Zadra izrađuje konačnu verziju glavnog projekta". Izrađivač je odabran na javnom natječaju, napominje Škifić. Procijenjena vrijednost radova rekonstrukcije Liburnske obale je 13.7 milijuna kuna.

Njima će biti obuhvaćeno uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu tri nova energetska ormarića i njima pripadajuće vodovodne i elektroinstalacije. S obzirom na to da se radi o rekonstrukciji, ishođenje građevinske dozvole je u tijeku.

Za cijeli projekt osigurano je 67.4 milijuna kuna, od čega je 85 posto europskog novca, dok će ostalo dati Država. Što će biti ako izvođači radova daju veću ponudu od procjene, to je pitanje za iduću godinu.

Naime, prema informaciji ravnatelja LUZ-a, natječaj za izvođača radova svih triju faza planira se objaviti u četvrtom tromjesečju 2020.g., nakon što prođe provjeru dokumentacije o nabavi prije pokretanja postupka u SAFU.