Jučer 250, danas 245 testirana uzorka (od čega 12 pozitivnih), maksimalni je kapacitet Zavoda za javno zdravstvo u kojem se ovih dana testira punom parom.

Iako se o toj ustanovi od prvih dana korona epidemije govori u hvalospjevima zbog organizacije i angažmana svih raspoloživih kapaciteta, ona je pred građanima pala prvi ispit.

U pokušaju narudžbe testiranja putem telefona, nitko se već danima ne javlja. Tijekom vikenda, lijepo piše, nemojte ni pokušavati, jer korona virus se odmara, tako ispada. Najbolje je otići izravno na šalter, neslužbena je informacija koju smo dobili na novinarski upit.

Većina koja se testira, to treba napraviti, bilo da se radi o pomorcima, bilo o povratnicima ili građanima koji moraju na invazivniji pregled u bolnicu. Do termina su, doznajemo od pomoraca koji su nam se obratili s tim problemom, došli preko veze.

Epidemiologa je malo u zadarskom Zavodu, u Hrvatskoj ih nedostaje 150, nedavno je utvrđeno kao da će pandemija trajati godinama. Ali testiranje je ipak biznis: od cijene koju plaćaju građani do keša kojeg Zavodu nose turisti iz zadarskih hotelskih kuća. Sto po sto eura, eto novog oblika turističkog prihoda.