- Testni centar u Zadru do sljedećeg petka nema slobodnih termina, a objavljeni telefonski brojevi su očito programirani za jednosmjernu komunikaciju pozivatelja i slušalice koju nitko ne podiže. Možda bolje da je tako jer bi primatelj s druge strane čuo salve kreativnih psovki i uvreda. Turistički grad, sezona navodno zadovoljavajuća, a mlada curica na bolničkom šalteru ne zna riječ engleskog. Strani gosti zbunjeni i nije im jasno zašto ne mogu dobiti uslugu za koju smo mogli očekivati da će im zatrebati ako se žele vratiti u svoju zemlju koja nas je okarakterizirala kao (ex-)crvene, požalio se jučer na nemogućnost testiranja na koronavirus jedan Zadranin putem svog Facebook profila.

Problem s kapacitetom testiranja na koronavirus sinoć je, gostujući u programu HRT-a, priznao zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc. S ugovorenim pregledima i testiranjima popunjen je sve do kraja tjedna pa ovoga trenutka ne može primiti nekoga novoga sa strane.

- Da, točna je to informacija, ja sam to danas provjerio. Mi u našem Zavodu za javno zdravstvo možemo oko 200, 250 testova dnevno napraviti. Mi smo u ovo vrijeme omogućili da i u našoj bolnici jedan uređaj može napraviti oko 30 testova, ali unatoč tome sve do sljedećeg ponedjeljka mi smo puni što se tiče narudžbi. Naravno, mi uvijek "ubacujemo" ljude koji su hitni, koji trebaju hitan operativni zahvat, rekao je Karuc.

Kazao je kako se u Zadru trenutačno testira veliki broj turista.

- U ovom tjednu smo čak oko 500 turista testirali, a počeli smo surađivati i s hotelskim kućama koje omogućuju svojim gostima testiranje.