ZADAR- Prije nepunih godinu dana najava pročelnika Robertina Dujele da će komunalci očistiti grad od napuštenih vozila, pokazala se daleko od realnosti.

Znaju to stanari zgrade na Putu Bokanjca čije je parkiralište svojedobno služilo kao privremena tržnica na Meladi dok se radila Ulica Benka Benkovića. Štandovi su uklonjeni jer je napravljena nova pijaca, ali su se stacionirala četiri vozila više od godinu dana. Nedavno je i peto vozilo zauzelo "svoje" parkirno mjesto. Sva ta vozila imaju registracijsku tablicu.

- Ne, mi samo stavljamo obavijesti na neregistrirana vozila, prva je "kvaka" odluke Grada Zadra, na koju nam je ukazao Hrvoje Marić, voditelj odsjeka prometnih redara. Nadležna policijska postaja mora tražiti da se vrate registracijske oznake koje su istekle, dodaje Marić koji dodaje kako se u tim slučajevima prvo mora policija obavijestiti. To je zakonski prekršaj. A tko će i kako obavijestiti policiju, to također ne bi trebao biti problem jer su komunalci i policija svojedobno zajedno rješavali neregistrana vozila. Njih je sve više i možda bi komunalci u pomoć trebali pozvati skupljače metalnog otpada, kada već nemaju kapaciteta da to sami riješe. A kako to rade u drugim sredinama, objavljeno je na stranici HAK-a.

Zadranin koji nam je poslao fotografiju, preko određene je aplikacije provjerio da ta vozila nemaju osiguranje. To su podaci koje ima i Centar za vozila, a najmanje je teško provjeriti na naljepnici koja je obavezna na "šoferšajbi". Znamo mi i kako doći do vlasnika vozila koja nemaju registraciju preko broja šasije, pohvalio se pročelnik Duela svojedobno na vijećničko pitanje.

- Pa valjda bi samim time što je vozilo ostavljeno toliko vremena na parkirnom mjestu, trebalo ga ukloniti, poručuju iz zadarske policije iz koje za takve prijave građana upućuju na komunalne službe Grada Zadra. Posao policije bi trebao biti kažnjavanje onih koji nisu vratili tablice u propisnom roku.

No, najveća "kvaka" tog složenog posla je ipak mjesto gdje se nalaze napuštena vozila.

- Uklanjamo samo ona koja su na javnoj površini, ističe Marić. 

Međutim, javna površina zakonski ne postoji kao vlasništvo, može biti samo namjena, ukazali smo i njegovom šefu Dujeli koji nas je s pročelnikom Tomislavom Koronom pokušao uvjeriti da je društveno vlasništvo upisano uz najveću zgradu u Ulici Ante Stračevića, zapravo privatno.

Na istoj lokaciji, komunalci su do nedavno stavljali obavijesti te su uklanjali napuštena vozila. Stavite obavijest, pa će se utvrditi čije je auto, sugerirali smo voditelju prometnih redara. 

- A ne, ne to je privatno vlasništvo, nije se dao Marić kojeg njegov šef očito može uvjeriti da je crno tamo gdje je bijelo.

Kome se građani mogu obratiti u tako apsurdnim situacijama, pitanje je svih pitanja. Pokušat ćemo ga naći u Ministarstvu uprave i pravosuđa.