Institut Plavi svijet izvijestio je kako je dojavama mnogih koji su im se pridružili, kita ranije viđenog u Velebitskom kanalu pronašli kod Starigrada-Paklenice!

- Nažalost vrijeme nam nije bil naklonjeno. Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je.

Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-ak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjevljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima. Pozivamo vas da nam i dalje dojavljujete vaša opažanja jer uz pomoć građana i građanske znanosti možemo bolje i lakše pratiti pojavljivanje zanimljivih i rijetkih vrsta u Jadranu te ih zaštititi i očuvati, poručuje Plavi svijet.