"Već neko vrijeme pauci dižu aute u ulici Put Murata (voštarnica, op.a) iako nigdje ne piše da se ne smije parkirati. Meni osobno nije problem ali vidim skoro svaki dan da dižu aute turistima koji vide druge da parkiraju tamo, ali drugi stanari preparkiraju auto rano ujutro jer su već naučili. Ne znam kome smeta taj parking jer nitko ni ne šeta tom stranom. Živim ovdje već jako dugo i tek nedavno je počelo s tim. Ako će već to raditi bilo bi dobro da stave barem znak zabrane parkiranja, a ne uzimati lovu od turista na ovakav način, napisao je naš čitatelj uz foto snimke događaj.

Koji su kriteriji u ovoj i drugim situacijama, kada je evidentno da istodobno parkiranje na kolniku ugrožava sigurnost prometa, pitali smo Hrvoja Marića, voditelja prometnih redara Grada Zadra. Naime, iz pauk - službe pri Obali i lučicama ističu kako su prometni redari ti koji određuju koje će vozilo dignuti. Prije toga je to bila policija, ali ona je promet u mirovanju prepustila prometnim redarima. A njih je četvorica - jedan na terenu, drugi na Ravnicama uz pauk, gdje ispisuju kazne od 300 kuna, po dignutom vozilu. I tako u dvije smjene. Komunalni redari nadležni su za nepropisno parkirana vozila na zelenim površinama, podsjeća Marić.

Voditelj prometnih redara nam je rekao kako oni imaju aplikaciju te putem video nadzora odobravaju dizanje vozila. - osobito kada zauzmu cijeli nogostup. Ako ostave mjesta na nogostupu i spuste se se na kolnik, gdje je isprekidana linija, onda to nije za premjestiti, ali je za kaznu, tumači Marić kriterije po kojima u istoj ulici neka se vozila s nogostupa dižu, a druga ne. Ističe kako je pauk učestalo prisutan u nekim frekventnim ulicama kao što je Kaljska, te dodaje kako se u Put Murata dva puta stavljao znak zabrane parkiranja, ali su ga neki uklanjali.

- Neki građani odobravaju dizanje, drugi su protiv, dodaje Marić, kao i to da bi on kao voditelj prometnih redara volio da postoji više mjesta za propisno parkiranje. Pauk, prema njegovim riječima u nekim slučajevima reagira i na dojavu građana, a ponekad i samog prometnog redara na terenu.

I dok je u nekim ulicama nogostup kao i dio kolnika pretvoren u službeno parkiralište, u većini je  to kažnjivo s 800 kuna - a sve skupa je ruski rulet.