Ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ) Robert Škifić preko svoje PR agencije uputio je demantij navoda koje je u luci Gaženica iznio saborski zastupnik MOSTA Miro Bulj, povodom već objavljene vijesti na koju se Škifić prethodno  nije očitovao.

Prenosimo objavu ravnatelja LUZ-a u cijelosti:

Saborski zastupnik Miro Bulj je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zadru iznio niz netočnosti koje se odnose na infrastrukturu Luke Gaženica. S obzirom da je i Vaša medijska kuća prenijela te izjave, molimo Vas da u skladu s odredbama Zakona o medijima objavite sljedeću reakciju.
Tijekom izgradnje Luke Gaženica posebno se vodilo računa o najvišim standardima zaštite okoliša i održivosti, pa tako i u pogledu upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Kompleksna infrastruktura luke izravno je spojena na biološki pročistač 2. stupnja koji se nalazi na udaljenosti od 1,5 km od luke. Prema tome, kao i drugim kriterijima održive izgradnje Luka Gaženica je najsuvremenija luka na Mediteranu. Uz to, luke ne moraju imati vlastite pročistače.

Napominjemo da kruzeri nikada ne koriste izravno spajanje na kanalizacijsku mrežu u lukama, nego otpadne vode prepumpavaju u posebne cisterne ili plutajuće pontone, a Luka Gaženica ima mogućnost prijevoza cisterni kao i zbrinjavanja svih drugih vrsta otpada s kruzera putem svojih koncesionara. Svi zahtjevi brodara do sada su uvijek bili uredno izvršavani, što mogu potvrditi brodski agenti preko kojih brodari komuniciraju s lukom. Naglašavamo da od brodara vlasnika kruzera Marella Dream, to jest njegovog brodskog agenta nismo zaprimili zahtjev ni za kakvu uslugu za koju nemamo odgovarajućeg koncesionara.

Prema našim saznanjima, Marella Dream je ispoštovao sve zahtjeve Međunarodne konvencije o sprječavanju onečišćenja s brodova (MARPOL), to jest njenog Priloga IV. u vezi s upravljanjem otpadnim vodama.
Želimo istaknuti da se u razvoju Luke Gaženica iznimno vodi računa o svim aspektima održivog razvoja i zaštite okoliša. U pripremi su projekti za korištenje energije iz obnovljivih izvora. Pripremamo dokumentaciju za prestižni međunarodni certifikat Green Port, za što smo ostvarili preduvjete te se nadamo da ćemo ga uskoro dobiti.

Slijedom navedenoga, sve tvrdnje koje su danas zastupnik Bulj i njegovi kolege izrekli na konferenciji su u potpunosti neistinite te možemo pretpostaviti da oni nemaju točne informacije o infrastrukturi u Luci Gaženica i ne razumiju sustave upravljanja otpadnim vodama u lukama. Izražavamo žaljenje što su izricanjem netočnosti koje su prenesene u medijima uznemirili javnost.

Robert Škifić
Ravnatelj Lučke uprave Zadar