U samo 10 gradova u Hrvatskoj tijekom 2019. godine broj rođene djece bio je veći od broja preminulih osoba. Nažalost, među njima nema niti jednog iz Zadarske županije, a najbliži tome bio je Zadar s vitalnim indeksom 97 - na 686 živorođenih umrlo je 705 osoba, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ipak, na razini Hrvatske među velikim gradovima Zadar stoji najbolje, dok su među najgorima Vukovar (194/405) i Rijeka (790/1623).

Na području cijele Zadarske županije u barem malom "plusu" bile su tri općine. Rekorder po broju rođenih su očekivano Bibinje s 44 djece na 41 umrlog, Vrsi (u postotku najbolje) s 23 rođenih i 20 umrlih, dok je Privlaka zabilježila "tijesnu pobjedu" - 23:22. Na istom broju, što se tiče prirodnog prirasta, a pitanje je što je s iseljavanjem, ostali su Galovac i Lišane Ostrovičke.

Stravično izumiranje, s vitalnim indeksom manjim od 50 (dvostruko više umrlih nego rođenih), tenutačno doživljavaju Obrovac, Pag, Gračac, Preko, Starigrad, Kolan, te posebno Sali, u kojemu je rođeno 9 djece na 28 umrlih. Stanje je dramatično u svim otočnim općinama, čak i onima najvećima koje dosta ulažu u demografiju - Viru i Preku.

DZS u izvještaju bilježi broj sklopljenih i razvedenih brakova. U Zadarskoj županiji u prošloj godini sklopljen je 801 brak, a razvedeno 185 brakova, što je nešto više nego u dvije prethodne godine. Čak 154 puta razvodili su se žitelji Zadra, sedam puta u Benkovcu, pet puta u Gračacu, dok u većini općina nije bilo niti jednog razvoda.

Ukupan broj stanovnika Zadarske županije sredinom godine procjenjuje se na 168.153, što je nasdstavak kontinuiranog pada od 2013. godine, kada ih je bilo 171.594. Pozitivnom rezultatu doprinosi i saldo migracija, jer je više osoba doselilo iz drugih hrvatskih područja ili inozemstva, nego što ju je napustilo. Ipak, zabilježen je do sada najveći odljev u strane zemlje - novi dom u njima je u 2019. godini potražilo 1.917 žitelja zadarskih gradova i općina.