Brodovima Lučke kapetanije Zadar u jučerašnjoj nacionalnoj akciji sigurnosti plovidbe za nautičare napravljena su 53 pregleda.

Utvrđen je 21 prekršaj za koji je na licu mjesta ispisana ukupna kazna od 43 tisuće kuna. U ukupnom iznosu od 204 tisuće kuna Lučka kapetanija Pula naplatila je za 27 prekršaja 83 tisuće kuna.

Za glisiranje unutar zaštićenog pojasa od 300 metara, kazna iznosi 3 000 kuna bez prethodne opomene.

Za ispisivanja kazne puno je papirologije na koju su se požalili iz Lučke kapetanije, a nadležni iz Ministarstva mora - obećali su je smanjiti.

- Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem, navodi se u izvještaju iz Ministarstva mora.

Akciju je na zadarskom arhipelagu koordinirao lučki kapetan Alan Rukavina,  a nadgledao državni tajnik Josip Bilaver. 

I dok su se političari hvalili sa sigurnosti na našem dijelu Jadrana te dobrom nautičkom sezonom, u moru kraj Rovinja je stradao 26- godišnji kupač iz Njemačke. Na njega je u moru naletjela morska jurilica - gliser kojeg je vozio Nijemac. Kakva ironija.